Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Facket anmäler Hörby till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 6 oktober 2020, 08:56

Under en konferens på Örenäs slott badade en av cheferna naken. Facken menar att kommunens egen utredning inte räcker, och att det finns mer bakom än enbart en nakenskandal.

Foto: Jens C Hilner/Mostphotos

Facken anser att de inte har fått tillräckliga svar från kommunen efter nakenbadet på en konferens för kommunens chefer.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Erik Pettersson


Vid en konferens för kommunala chefer i början på september badade en chef naken i den stängda utomhuspoolen på Örenäs slott.

Skydds- och huvudskyddsombuden i kommunen gjorde en så kallad 6:6a-anmälan. Men svaret från kommunen på denna är undermålig och besvarar inte de begärda frågeställningarna, menar skyddsombuden.

Därför går de nu vidare och skickar in en begäran till Arbetsmiljöverket om en arbetsmiljöåtgärd i Hörby kommun.

– Till oss har det framkommit mer än vad kommunledningen själva säger, säger Sarah Nystedt, huvudskyddsombud på Vision till SVT Nyheter Skåne.

– Trakasserier av olika slag, även sexuella trakasserier. Jag tycker att man försöker sopa undan det med att det bara är en nakenskandal. Det vi har fått till oss är betydligt mer än så.

Helén Svantesson skyddsombud Lärarnas riksförbund:

– Vi fackförbund är övertygade om att det handlar om en tystnadskultur som råder i kommunen. Att man inte vågar, man är rädd för repressalier och man är rädd att förlora sitt arbete, säger Helén Svantesson till SVT Nyheter Skåne.

Kommundirektören i Hörby tycker att skyddsombuden i Hörby borde vända sig till henne i stället för till Arbetsmiljöverket.

– Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Örenäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, säger Lena Mårtensson Stenudd till SVT Nyheter Skåne.

Den politiska ledningen tog beslutet att en extern utredare skulle kopplas in och advokatbyrån Moll Wedén i Malmö fick uppdraget. En rapport kommer senast den 8 oktober.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev