måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Extralöner på 400 000 – så mycket har krisläget kostat regionerna

Publicerad: 1 juni 2021, 08:07

– Det är en kostnad som vi har varit tvungen att bära för att klara av trycket mot covidvården, säger hr-direktör Patrick Nzamba i Region Jönköpings län.

Foto: JOHANNA SVENSSON, Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nästan en halv miljard kronor. Minst så mycket har krislägesavtalet kostat Sveriges regioner under pandemin. Den sjuksköterska som fått mest i krisersättning har fått 411 162 kronor extra i lönekuvertet. ”Det är enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar”, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i Region Jönköping. Se kostnaderna region för region.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenKrishanteringVårdförbundetRegion StockholmRegion Jönköpings län

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälles kartläggning visar att krislägesavtalet hittills har kostat regionerna 481 miljoner kronor. I kostnaderna ingår sociala avgifter. 

De flesta av regionerna har dock än så länge bara hunnit räkna ut kostnaderna till och med mars. Med tanke på att avtalet fortfarande är aktiverat i sex regioner kommer de sammanlagda kostnaderna i slutänden att stiga kraftigt. I Region Stockholm gäller kostnaderna till och med april.

Den sjuksköterska i Region Stockholm som har fått mest i krisersättning har fått 411 162 kronor extra i plånboken utöver grundlönen. En annan har fått 396 684 kronor och en tredje 375 671 kronor. Alla tre är iva-sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset.

Två regioner har använt sig av krislägesavtalet i betydligt större omfattning än andra: Stockholm och Jönköping. För Region Stockholm har avtalet hittills kostat cirka 360 miljoner kronor och för Region Jönköpings län 87 miljoner kronor.

Hr-direktör Ulrika Sundquist i Region Stockholm försvarar i ett mejl till Dagens Samhälle kostnaderna för krislägesavtalet.

”Det blir mycket pengar när man summerar det. Dock behöver man sätta det i relation till att vi är en av Sveriges största arbetsgivare och att pandemin har drabbat Stockholm mycket hårt. Våra medarbetare har gjort och gör helt fantastiska arbetsinsatser under en extraordinär situation”, skriver hon. 

Vårdförbundets ordförande i Stockholm Gunilla George blir förvånad när hon hör siffrorna för totalkostnaden:

– Oj! Ja, det är extremt mycket pengar förstås. Men det har varit nödvändigt för att hålla vården rullande.

Samtidigt anser Gunilla George att detta ger en tankeställare om att sjukhusen har varit dåligt bemannade från början. 

– Regionen bör fundera på vilka villkor man erbjuder till exempel specialistsjuksköterskor för att kunna få till en rimligare grundbemanning, säger hon.

LÄS MER: Arbetsveckor på 60-70 timmar – nu förhandlas krislägesavtalet om. 

Hr-direktör Patrick Nzamba i Region Jönköpings län kommenterar kostnaderna så här:

– Det är ju enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar, så till vida att vi har kunnat säkra nödvändig bemanning och vårda dem som har blivit svårt sjuka samtidigt som vi har kunnat ersätta personalen för detta merarbete.

Har det varit värt extrakostnaden?

– Absolut. Det går inte att sätta ett pris på mänskligt lidande.

Ett tjugotal sjuksköterskor och undersköterskor i Region Jönköpings län har arbetat i enlighet med avtalet sedan januari, det vill säga i nästan fem månader.

De har fått mellan 100 000 och 150 000 kronor i månaden, med grundlön och krisersättning.

Vårdförbundets ordförande i Jönköping Iréne Sjövall Sanned ser inget konstigt med det.

– För en gångs skull får sjuksköterskorna bra betalt för det arbete de utför.

Hon framhåller att medlemmar som jobbar i enlighet med avtalet vittnar om att de känner sig livegna.

– De kan inte leva ett normalt liv med sin familj och orkar inte med något på sin fritid. Med tanke på de omständigheterna handlar detta inte om mycket pengar, säger Iréne Sjövall Sanned.

Region Jönköpings län har flaggat för att krislägesavtalet ska användas även under början av sommaren, bland annat för att rädda de anställdas semestrar. Men det ogillar Vårdförbundets ordförande i Jönköping.

– Mina medlemmar vill inte gå på avtalet längre. De mår inte bra, orkar inte och är inte intresserade av pengarna. De vill ha tillbaka ett normalt liv.

LÄS MER: Slutdatum för nytt krislägesavtal uppskjutet. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Lång arbetsvecka ger mer än dubblad lön

* Veckoarbetstiden i krislägesavtalet uppgår till 48 timmar i snitt under en fyraveckorsperiod. Som kompensation får medarbetarna 120 procent i ersättning utöver ordinarie lön. Om så kallad nödfallsövertid beordras uppgår ersättningen till 150 procent utöver ordinarie lön.

 

* Tio regioner har fått krislägesavtalet aktiverat av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation) under pandemin.

 

* Ungefär 3 500 sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och andra vårdanställda har anvisats att arbeta på avtalet.

Källa: SKR och regionerna.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev