fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Elever förlorare på dålig inomhusluft i skolan

Nu har höstterminen börjat för hundratusentals elever. Svensk Ventilations rapport visar att i sex av tio kommuner följs inte gällande lagstiftning kring ventilation i skolor. Priset får elever och personal betala. Forskning visar att inomhusluftens kvalitet påverkar koncentrationsförmågan och möjligheten att ta till sig ny kunskap. Särskilt känsliga är unga människor.

Publicerad: 3 september 2014, 03:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ElevhälsaArbetsmiljö

En god arbetsmiljö är en förutsättning för att elever ska kunna tillgodogöra sig sin skolgång. Forskning, från bland annat Danmarks Tekniske Universitet, visar att dålig inomhusluft kan orsaka sämre studieresultat. Det riskerar även att leda till ökad förekomst av astma och allergi. Orsakerna till problemen är bland annat underdimensionerade lokaler, dålig rengöring av ventilationen eller gammal utrustning. Något som ofta är relativt lätt att åtgärda, men det arbetet har alltför länge varit nedprioriterat i kommunerna.

Kommunerna ska enligt lag kontrollera att byggnadsägarna genomför en obligatorisk ventilationskontroll (OVK). I skolbyggnader ska det ske var tredje år. I vår nya rapport har vi ställt frågor till ansvariga tjänstemän i mer än hälften av landets kommuner om hur de anser att arbetet med OVK fungerar. I endast fyra av tio kommuner har OVK genomförts på samtliga grund- och gymnasieskolor de senaste tre åren, trots lagstiftningens krav. Det innebär att det i ett stort antal kommuner runt om i Sverige finns skolor där byggnadsägaren inte genomför den mest grundläggande kvalitetssäkringen av inomhusluften. Ofta äger kommunerna dessutom själv de flesta skollokalerna. Dessa förhållanden är inte acceptabla.

Upptäcks problem vid en kontroll ska kommunen se till att byggnadsägaren åtgärdar dessa. Anmärkningsvärt är att en femtedel av kommunerna saknar rutiner för detta. Risken för att problem inte åtgärdas är därmed betydande. I var fjärde kommun finns det skolor där samma ventilationsproblem funnits kvar i tre år eller mer, och lika många kommuner har de ansvariga ingen bild av omfattningen. Konsekvenserna av detta ser vi i larm om bristande arbetsmiljö i många skolor och flera anmälningar till Arbetsmiljöverket. Elever och skolpersonal får ta konsekvenserna i form av allergier, astma och en sämre lärandemiljö. Ett högt pris för problem som ofta är relativt enkla att förebygga.

Folkhälsomyndighetens aktuella tillsynsprojekt för inomhusmiljön i skolan har fått flera kommuner att skärpa sitt tillsynsarbete. Det är bra, men vår farhåga är att många åtgärder aldrig blir mer än skrivbordsprodukter på grund av kommunernas prioriteringar.

Vi ser därför ett behov av konkreta reformer för att ge kommuner och byggnadsägare incitament att förbättra arbetet med inomhusmiljön i skolan:

• Gör det möjligt för kommunerna att ta ut en avgift för den obligatoriska tillsynen.
• Ta fram tydligare riktlinjer för och uppföljning av kommunernas tillsyn av OVK.
• Inför Skol-ROT, ett avdrag för byggnadsägare som gör det billigare och enklare att åtgärda ventilationen i äldre skollokaler, som ofta är underdimensionerade för dagens verksamhet.

En övergripande förbättring av ventilationen kan upplevas som kostsam på kort sikt, men ur ett längre perspektiv är det en vinst för elever, skolpersonal, kommunerna och samhället. En god inomhusmiljö är en investering i framtiden.

Britta Permats, vd Svensk Ventilation

Kurt Ingeberg, styrelseledamot Funktionskontrollanterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ElevhälsaArbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev