Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Det dricks för mycket på julborden med jobbet

Nästan hälften av befolkningen tycker att det dricks för mycket på julborden med jobbet, visar en undersökning som IQ låtit Sifo genomföra. För arbetsgivare är det viktigt att tänka på att man är en förebild och att julfesterna bör vara attraktiva även för de anställda som väljer att dricka ingenting eller bara måttliga mängder.

Publicerad: 20 december 2016, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är sannolikt många som gärna skulle slippa alkoholtjat, fulla kollegor och ölindränkta löneförhandlingar klockan 01.00 under jobbets julaktivitet.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöAlkohol

I december är det många organisationer och företag som bjuder sina anställda på julbord och julfester. På många av dessa tillställningar bjuds det även på alkohol och just alkoholens roll på julens arbetsrelaterade festligheter kan vara på sin plats att ifrågasätta.

En vanlig uppfattning är exempelvis att alkohol bidrar till att svetsa samman en arbetsplats. Men detta är i mångt och mycket en myt. I rapporten ”Nykter på jobbet – en hederssak?” som IQ släppte tidigare i år redovisades en stor undersökning genomförd bland drygt 2 000 yrkesverksamma personer i Sverige. Undersökningen visar att många upplever att det finns en förväntan från kollegor om att de ska dricka alkohol vid exempelvis julbord. Var femte person uppger att de har druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de egentligen tänkt sig, för att passa in. Samtidigt svarar fler än 8 av 10 att alkohol inte är viktigt för att skapa teamkänsla på arbetsplatsen.

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inför årets julbordsperiod lät vi

Sifo genomförde en undersökning bland svenska folkets (över 18 år) om alkohol, julbord och julfest. Knappt hälften svarar i undersökningen att de varit på en julfest med jobbet där de tycker att det druckits för mycket alkohol. 7 av 10 svarar även att de inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på julfesten med jobbet.

Bara att nästan hälften har varit på en julfest med jobbet där de tycker att det druckits för mycket alkohol ger anledning att fundera över vilken alkoholkultur vi har på våra arbetsplatser. Självklart går det som arbetsgivare att ordna såväl trevliga julbord som roliga julfester, utan att alkohol behöver stå i centrum.

■ Arrangera julbord eller julfester som blir attraktiva även för de som, av någon anledning, valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Se exempelvis alltid till att det finns många och bra alkoholfria drycker. 
■ Var tydlig med vilka regler som gäller när det kommer till alkohol och sätt standarden för alkoholkonsumtion på en måttlig nivå. Fundera exempelvis på om det är nödvändigt för dig som arbetsgivare att bjuda på alkohol och i så fall i vilken omfattning. 
■ Som chef är du en förebild. Därför är det viktigt vilka signaler du själv sänder när det kommer till alkohol. Det du gör och säger påverkar dina anställda.

När nästan hälften av svenska befolkningen har varit på en julfest med jobbet där de tycker att det druckits för mycket alkohol och 7 av 10 inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på julfesten med jobbet, finns det all anledning att fundera över alkoholens roll på våra arbetsplatser. Att det alltid har serverats alkohol på julbord och julfester betyder verkligen inte att vi bör fortsätta göra det snarare tvärt om. Det är sannolikt många, såväl anställda som chefer, som gärna skulle slippa alkoholtjat, fulla kollegor och ölindränkta löneförhandlingar klockan 01.00 under arbetsplatsens annars så trevliga julaktivitet.

Juan-Pablo Roa, vd IQ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöAlkohol

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev