onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Det är en maktdemonstration”

Publicerad: 9 november 2020, 12:49

Kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn betraktar brandattacken som en motreaktion från ett kriminellt nätverk i Märsta. Foto: Sigtuna kommun

Kommunhuset i Sigtuna utsattes i natt för en brandattack. Kommunens säkerhetschef betraktar det som en motreaktion från ett pressat kriminellt nätverk.

Ämnen i artikeln:

SäkerhetGängkriminalitetGängkriminaliteten

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Attacken bestod i att någon kastade ett föremål med brandfarlig vätska, som tänts på, mot en glasruta i kommunhuset. Rutan krossades, men föremålet föll ned på utsidan av huset, där det började brinna. Elden kunde dock snabbt släckas.

– Skadorna är inte så stora, säger kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn.

Både han och polisen kopplar attentatet till att ett kriminellt nätverk i stadsdelen Märsta på senare tid satts under hård press.

Thomas Mileborn. Foto: Sigtuna kommun

– Polisen har gjort en del lyckade insatser mot personer i detta nätverk. Det vi nu sett är en motreaktion, säger Thomas Mileborn.

I förra veckan inträffade dessutom flera bilbränder i området.

– Det är en maktdemonstration mot polisen, säger Thomas Mileborn.

Kommunen har ett nära samarbete med polisen och försöker på olika sätt försvåra kriminellas verksamhet och förebygga brott. Vilka åtgärder kommunen på senare tid har vidtagit vill Thomas Mileborn inte gå in på, men han tror att attacken mot kommunhuset är ett slags hämnd.

– Kommunhuset är ju en stor och synlig symbol för kommunen.

Säkerheten vid andra kommunala verksamheter ses nu över. Attacken mot kommunhuset utreds av polisen som försök till mordbrand.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev