Arbetsvillkor
De kan bli Årets välfärdsförnyare
Publicerad: 18 april 2019, 12:27
Eriksbergsskolans rektor Anna Pilebro, delar av Nackas robotiseringsteam och Petter Tuorda, verksamhetschef Cederkliniken. Foto: Adam Wrafter, Bildbyrån / Praktikertjänst
En skola i Sollentuna, en robotfabrik i Nacka och en vårdcentral i Piteå är finalister i tävlingen om Årets välfärdsförnyare 2019.
Nominerad: ERIKSBERGSSKOLAN, Sollentuna kommun
Det började som ett fortbildningsprojekt på f-6-skolan Eriksbergsskolan i Sollentuna, där skolans kurator skulle arbeta med ledarskap i klassrummet. Snart insåg rektorn att det här var en metod som borde permanentas.
– Jag förstod att det här är inte en kurs eller utbildning, utan det här är ett arbetssätt, säger Anna Pilebro, rektor på Eriksbergsskolan.
Det nya arbetssättet handlar om att ge lärarna en tydlig och ibland tuff handledning. Skolans kuratorsresurs bidrar till att utveckla det pedagogiska ledarskapet i stället för att som det oftast är, arbeta med enskilda elever.
Efter att man noterat att det finns vissa problem i en klass kommer handledaren och observerar under en situation som man vet brukar vara besvärlig. Därefter följer samtal i grupp med lärare och fritidspersonal där kuratorn ger råd om hur ledarskapet kan bli bättre och hur särskilda situationer kan lösas. Sedan följs situationen upp för att se om råden fungerat eller om det behövs andra metoder. För den personal som sagt okej till det kan kuratorn också vara med och ge handledning ”live”, under lektionstid eller under fritids.
Nu har andelen elever i årskurs 3 som når målen i nationella proven i matematik ökat, och personalens sjukskrivningar minskat.
Att observeras i svåra situationer och ta emot handledning har krävt ett stort mod från pedagogerna, enligt rektorn, men har också gett stöd.
– Att ha en kurator som är väldigt bra på barn och på gruppers samspel, en kompetent pedagogisk ledare och en bra arbetsgrupp, det är där det blir så effektivt när kompetenserna stärker varandra, säger Anna Pilebro.
Nominerad: ROBOTFABRIKEN, Nacka kommun
I Nacka kommun är roboten Yasemin redo att ta över enkla och repetitiva arbetsuppgifter så att personalen kan arbeta mer med värdeskapande arbetsuppgifter.
Yasemin är ingen robot som man kan se eller ta på, utan ett mjukvaruprogram som gör precis det man programmerar det att göra.
Vinsterna med att robotisera är flera.
– Det blir kortare handläggningstider och snabbare service till medborgarna, man kan få ner tiden för beslut från veckor till dagar. Sedan frigör man resurser för mer värdeskapande uppgifter för personalen. I stället för att jobba med administrativa arbetsuppgifter kan man till exempel träffa kommuninvånare. Det handlar också om att bli en attraktiv arbetsgivare som ligger i framkant tekniskt och kan tillhandahålla mer attraktiva arbetsuppgifter, säger Brita Rösblad, teknisk chef för digitaliseringsenheten, där ett helt team arbetar med robotisering.
Nacka kommun är inte ensam att ha robotiserat processer, men utmärker sig genom att ha gjort en medveten satsning på att skapa ett arbetssätt som gör det enklare att bygga ut digitaliseringen. På kommunens hemsida kan de som arbetar i kommunen läsa mer om vad automatisering är, vilka arbetsuppgifter som kan passa att låta mjukvaruroboten utföra, och hur man kommer igång med ett automatiseringsprojekt.
– Det ska bli väldigt lätt för verksamheter att hoppa på robotiseringståget. Vi har försökt göra det väldigt enkelt för verksamheterna att kunna nyttja den här tjänsten, säger Brita Rösblad.
Nominerad: CEDERKLINIKEN PITEÅ (Praktikertjänst)
Arbete med sjukskrivningar kan ta mycket tid för läkare och från andra patienter på en vårdcentral. Cederkliniken tog fram ett nytt arbetssätt som verkar ha gynnat både arbetsmiljön och patienterna.
Cederklinikens modell består av flera olika delar där en central del är att tidigt involvera patienten. Det görs dels genom att patienten fyller i ett frågeformulär kring sina besvär och hur patienten upplever att de påverkar arbetsförmågan. Det har gjort det lättare för läkarna att bedöma arbetsförmågan och skriva ett bra underlag till Försäkringskassan.
Patientinformation, utbildning av läkare och en sjukskrivningssamordnare är andra delar i modellen.
– Utbildningen av läkarna är en hörnsten, vi har en ständig intern dialog om hur vi ser på sjukskrivning, vad arbetsförmåga är och hur vi ska bedöma den, säger Petter Tuorda, verksamhetschef på Cederkliniken.
Det nya arbetssättet involverar alla personalkategorier på vårdcentralen. Redan när patienten ringer till vårdcentralen ska sjuksköterskan fråga om patienten tror att sjukskrivning kan bli aktuellt. Är svaret ja uppmanas patienten fylla i frågeformuläret så att det är klart när patienten kommer till läkaren. Ett mål är att involvera patienten i sjukskrivningsprocessen mer än man gjorde tidigare.
Nu händer det mer sällan att Försäkringskassan begär komplettering av sjukintygen. Dessutom har kliniken mer än halverat antalet pågående sjukskrivningar. Men det ser Petter Tuorda som en bieffekt.
– Målet var aldrig att minska sjukskrivningarna utan målen var arbetsmiljön och våra interna flöden.
Stora Samhällsgalan
Priset till årets välfärdsförnyare delas ut den 15 maj, då Dagens Samhälle arrangerar Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm.
Juryn 2019 består av:
Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle, juryns ordförande.
Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister.
Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer.
Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.
Bo Frank, tidigare ordförande (M) i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.