söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Dags att överge din svenska modell, Löfven

I riksdagsdebatten igår talade Stefan Löfven sig varm för den svenska modellen och mot skattesänkningar. Men positiva sociala utfall – som hög livslängd, låg spädbarnsdödlighet och ekonomisk jämlikhet – växte fram i Sverige och Norden redan när skatterna var låga. Övergången till högskattesamhället sammanfaller istället med framväxten av en ny form av social fattigdom, skriver Måns Cederberg (M).

Publicerad: 13 oktober 2016, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vänsterpolitiker i USA, Sverige och resten av världen borde intressera sig mindre för nordisk socialdemokrati och mer för nordisk kultur. Det är inte välfärdsstaten som är framgångsfaktorn. Foto: Colourbox/The Friedman Foundation


Ämnen i artikeln:

Svenska modellenStefan LöfvenSkatterKultur

I riksdagens partiledardebatt igår talade Stefan Löfven sig varm för ”den svenska modellen”, mot skattesänkningar, vinster i välfärden och ökade klyftor. Och med sin lansering av en global deal i New York för tre veckor sedan försöker Löfven sälja modellen på export. Men Löfven borde istället ägna sig åt självrannsakan.

När ekonomipristagaren Milton Friedman (1912–2006) en gång svarade en svensk ekonom som påstod att det inte fanns någon fattigdom i Skandinavien sa han:

Det är intressant, för i Amerika har vi inte heller någon fattigdom bland skandinaver.

I internationella bästsäljarenDebunking Utopia – Exposing the Myth of Nordic Socialism” (WND Books, 2016) visar svensk-kurdiske författaren och samhällsdebattören Nima Sanandaji med fakta och forskning varför en nordisk socialdemokratisk välfärdsmodell inte är något för USA att ta efter. Den korta förklaringen stavas kultur.

Den unikt höga beskattningen och generösa välfärden har varit möjlig tack vare kulturella drag som vuxit fram under generationer. Hög arbetsmoral, tillit mellan människor och faktorer som en sund livsstil har varit avgörande för den nordiska modellens framväxt.

Kyrka och föreningsliv bidrog historiskt till starka och tillitsfulla lokalsamhällen. Självägande småbönder kunde trots kort växtsäsong genom hårt arbete skörda frukterna av sitt eget slit – till skillnad mot stora delar av övriga världen, där arbetare ofta saknade egen mark, var skuldsatta, levde som slavar eller livegna.

Debunking Utopia redogör för hur positiva sociala utfall – som hög livslängd, låg spädbarnsdödlighet och ekonomisk jämlikhet – växte fram i Sverige och Norden redan när skatterna var låga. Övergången till högskattesamhället sammanfaller istället med framväxten av en ny form av social fattigdom, där en stor grupp människor har kommit att bli beroende av det offentliga för sin försörjning.

Sanandaji visar med sin bok att Friedman hade rätt. De uppskattningsvis elva miljoner amerikaner med nordisk bakgrund jämförs med sina 25 miljoner släktingar i Norden. Utfallet är entydigt. Amerikanerna med nordisk bakgrund har cirka 50 procent högre levnadsstandard, hälften så hög arbetslöshet, lägre fattigdom och bättre utbildning än släktingarna i Norden.

Vänsterpolitiker i USA, Sverige och resten av världen borde alltså intressera sig mindre för nordisk socialdemokrati och mer för nordisk kultur. Det är inte välfärdsstaten som är framgångsfaktorn.

Debunking Utopia plockar metodiskt isär myten om den nordiska välfärdsmodellens förträfflighet. Socialism är en återvändsgränd och den svenska modellen närmar sig vägs ände. Stefan Löfven och hans socialdemokrater byggde inte Sverige. Bortsett från den skadliga högskattepolitiken under 1970- och 80-talet har Sverige byggts av fri företagsamhet, hög arbetsmoral och stor tillit mellan invånarna. Sverige klarar sig bättre utan din modell, Löfven.

Måns Cederberg, kommunfullmäktigeledamot i Nyköping (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev