Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

C: Stockholms utmaningar kräver liberala reformer

Brist på bostäder och bristande matchning på arbetsmarknaden pekas i en ny rapport ut som stora utmaningar för Stockholm. Här har Centerpartiet lösningar: reformera Arbetsförmedlingen, tillåt hyresbostäder till marknadshyra och bygg på höjden, skriver centerpartisterna Jonas Naddebo och Gustav Hemming.

Publicerad: 10 augusti 2016, 09:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att effektiva och liberala reformer lyser med sin frånvaro gör det omöjligt för oss att inte se i backspegeln och säga: Vad var det vi sa? \ \

Foto: Johan Mollerberg


Ämnen i artikeln:

ArbeteStockholmBostadsbyggandeArbetsförmedlingenCenterpartietBostadsbristen

Länsstyrelsens senaste rapport “Stockholm 2025”, som Dagens Nyheter nyligen skrivit om, har kartlagt de största utmaningarna för Stockholm de kommande tio åren.

I rapporten framstår två problem som centrala; brist på bostäder och bristande matchning på arbetsmarknaden. Det är två stora problem som Centerpartiet varnat för, och haft lösning till, långt före det förra valet. Att dessa effektiva och liberala reformer lyser med sin frånvaro gör det omöjligt för oss att inte se i backspegeln och säga: Vad var det vi sa?

Även om bostadsbyggandet i år verkar nå upp till en tillräcklig nivå är lösningen knappast långsiktig och den svenska bostadsbristen ett strukturellt problem även i framtiden. För Centerpartiet i Stockholm är just bostadsfrågan den mest centrala, eftersom den i växande utsträckning gör det svårt för växande företag att anställa.

Även personer som lockas av höga löner för att ta nyckelpositioner i snabbväxande nya företag ryggar tillbaka inför att tvingas låna mångmiljonbelopp för att överhuvudtaget kunna skaffa sig någonstans att bo. Att regeringen och Moderaterna - mot bättre vetande - vägrat lyssna till expertisen och Centerpartiet när det gäller att tillåta fler hyresbostäder med marknadshyra är en skandal som kommer att fortsätta lägga krokben för både nybyggnation av hyresrätter och matchning på arbetsmarknaden.

Förutom allt detta så finns även en hel del kommunala regleringar och processer som står i vägen för ett effektivt bostadsbyggande. Nya bostäder i Storstockholm behöver byggas smart och tätt på ett sätt som minskar trängsel och bilberoende, men det finns alltför mycket politisk klåfingrighet i detaljerna kring hur man bygger.

Här är både regeringen och kommunala politiker och byråkrater medskyldiga. Detaljsynpunkter på bostäders utseende och ett helt felaktigt utformat strandskydd är exempel som både leder till att de mest hållbara lägena ofta måste ratas, samtidigt som de stora byggjättarna kan fortsätta att dominera byggmarknaden.

Den yttersta konsekvensen av för höga krav på hur människor ska bo är att de inte får bo över huvud taget. Att bygga högt och tätt i attraktiva lägen runt om i Stockholm skulle lösa många problem. Men det är få intresserade av; estetiken och bevarandet av en stadsbild går före människors rätt till bostad.

Matchningsproblemen på arbetsmarknaden har varit en prioriterad fråga för Centerpartiet i många år, både lokalt och nationellt. Det finns fantastiska möjligheter att både förbättra integrationen, öka bostadsbyggandet, säkra tillväxten i vår boomande IT-sektor och säkra vården och omsorgen om vi radikalt sänker trösklarna för unga och invandrare att få sitt första jobb.

En av våra lösningar är, och har länge varit, att reformera Arbetsförmedlingen i grunden med syfte att ge mer utrymme för att släppa in fler aktörer. Dagens Arbetsförmedling ger inte folk jobb i den utsträckning som behövs. Till råga på det är den dyr, ineffektiv och förmår inte matcha utbildning med de jobb som finns på den svenska arbetsmarknaden.

Konkurrens skapar mångfald och incitament till att faktiskt hitta jobb till människor som går arbetslösa. Vi behöver titta närmare på Australien, i detta fall ett föregångsland och en inspiratör. Där får varje person en öronmärkt jobbpeng som den kan spendera på vilken, särskild nischad arbetsförmedling som den vill.

Om den privata arbetsförmedlingen misslyckas att hitta jobb får den inte de öronmärkta pengarna och som vilket företag som helst som inte förser sina kunder med rätt tjänster blir de tvungna att lägga ned.

Problemet i dag är att byråkraterna på Arbetsförmedlingen inte har några som helst incitament att matcha kompetens.

Vi kommer fortsätta kämpa för det alla nu verkar ha fått upp ögonen för. Det är dags att vi går från ord till handling och låter Stockholm bli en huvudstadsregion värd namnet.

Jonas Naddebo, tf gruppledare (C) i Stockholms stadshus

Gustav Hemming, miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd, gruppledare (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev