Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

C: Så öppnar vi jobbdörren för fler

Människor som har fel namn, fel ålder, fel utbildning eller ingen utbildning riskerar i dag att bli fast i utanförskap. De måste få hjälp att öppna jobbdörren – för Sverige behöver dem, skriver åtta centerpartistiska kommunpolitiker.

Publicerad: 14 augusti 2017, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteArbetsmarknadCenterpartietArbetslöshetUtanförskap

Många människor har det jättebra i Sverige. De har ett fast jobb, en bra lön och makt över sitt eget liv. Men det går inte bra för alla. För den som har fel namn, fel ålder, fel utbildning eller ingen utbildning alls finns det en stor riska att bli fast i utanförskap.

För dem är tillvaron istället en ständig kamp mot arbetslöshet och otrygghet. Inta bara kommer de människorna att stigmatiseras allt mer, försörjningsbördan hamnar på kommunerna, som många gånger redan sitter med ansträngda budgetar. Den här nedåtgående spiralen måste därför brytas.

Vi i Centerpartiet accepterar inte att en del av Sverige glöms bort. Att människor döms till livslångt utanförskap. Vi vill sluta den klyfta som i dag öppnat sig mellan de som har jobb och de som är arbetslösa. För att kunna gå stärkta in i framtiden behöver den svenska modellen förnyas, klyftorna på arbetsmarknaden överbryggas och möjligheten till ett längre arbetsliv utvecklas. Tryggheten i att ha ett jobb ska vara till för alla, även för den som är långtidsarbetslös eller nyanländ. Med reformer som rustar jobbsökarna och som öppnar jobbdörren för fler kan vi förnya den svenska modellen och hindra klyvningen av Sverige.

För de flesta är frågan inte om, utan när, de kommer att behöva ställa om på arbetsmarknaden. Folk kommer in i arbetslivet allt senare, vi lever längre samtidigt som arbetsmarknaden förändras allt snabbare. Vi måste därför rusta fler för ett längre arbetsliv. Då måste också fler ha möjlighet att vidareutbilda sig eller omskola sig senare i livet.

Centerpartiet har därför flera förslag för detta.

Yrkeshögskolan är en av de utbildningsformer i Sverige som fungerat bäst för att ge personer möjlighet till nya, specialiserade yrkeskarriärer. 9 av 10 får jobb inom ett år från avslutad utbildning. Vi vill rusta jobbsökarna och stärka deras möjligheter att hitta ett arbete. Därför vill vi att yrkeshögskolan byggs ut med 5000 helårsplatser. Vi vill också öppna för fler förberedande och kompletterande kurser, avskaffa onödiga regleringar och gör det enklare att läsa skräddarsydda preparandutbildningar och baskurser. På det sättet kan fler bli behöriga till yrkeshögskolans utbildningar.

Den som är långtidsarbetslös måste också tjäna på att börja arbeta. Då kan vi inte räkna av en ny inkomst mot bidrag, krona mot krona. Med vårt förslag om en fördubblad jobbstimulans dubblas vinsten av att gå från bidrag till jobb. Då får vi fler som ser nyttan av att gå till jobbet varje dag och stärker deras förmåga att försörja sig själva.

Vi vill se en mer rättvis arbetsrätt där nyckelkompetens går före antal anställningsår. Det är framförallt i mindre, växande företag som det skapas nya jobb. Med dagens system kan människor behöva sägas upp, trots att de sitter på nyckelkompetens för företaget, bara på grund av att de varit för kort tid på arbetsplatsen. Det behöver förändras om vi ska skapa en modern, konkurrenskraftig arbetsmarknad. Därför bör företag med upp till 50 anställda tillåtas att göra undantag i turordningsreglerna. Det är extra viktigt för mindre företag som snabbt kan behöva ställa om efter nya förutsättningar för att kunna fortsätta växa och skapa nya jobb.

För den som har gått arbetslös länge eller som precis har kommit till Sverige behöver ofta mer stöd och hjälp för att kunna gå från bidrag eller åtgärd till ett riktigt jobb. För att underlätta detta vill vi ersätta företag som förmedlar ett varaktigt jobb till någon som är långtidsarbetslös med en arbetsförmedlarpeng på upp till 100 000 kronor. På så sätt ser vi till att även de som har långt till ett jobb, får den hjälp som de behöver.

Med dagens politik kommer en stor del hamna i utanförskap där murarna är för höga  och vi i kommunerna kommer få ännu högre kostnader för försörjningsstödet. Pengar som vi vill, och behöver, använda till att utveckla välfärden, till våra skolor och vårdcentraler, till att ta hand om de äldre. Med Centerpartiets reformer öppnas jobbdörren för många och vi kan tillsammans utveckla vår välfärd.

Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande (C) Falkenberg

Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (C) Sala

Ewa-May Karlsson, gruppledare (C), Västerbottens läns landsting

Lena Reyier, gruppledare (C)  landstinget Dalarna

Per Schöldberg, kommunalråd (C) Växjö

Magnus Svensson, oppositionsråd C) Söderhamn

Sofia Nilsson, vice KSO (C)Östra Göinge

Tobias Bernhardsson, oppositionsråd (C) Färgelanda

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev