Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Byggnads kampanj om dödsolyckor var fel

Under Alliansregeringens tid påstods ständigt att dödsolyckorna på arbetsplatserna ökade. Det var fel då och det är fel nu. Glädjande nog minskar dödsolyckorna på arbetsplatserna, enligt statistik från Arbetsmiljöverket

Publicerad: 7 december 2015, 10:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag noterar att det nu är tyst från dem som anklagade den förra regeringen för att inte ta arbetsmiljön på allvar, skriver Katarina Brännström.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöArbetsgivareFackföreningarSocialdemokraterna

Arbetsmiljöverket visar nu att antalet dödsolyckor på landets arbetsplatser fortsätter att minska och 2015 ser ut att bli det bästa året. Detta är mycket glädjande.

Sverige är en förebild internationellt när det gäller förebyggande arbetsmiljöarbete och den minskning av antalet dödsfall vi sett de senaste åren visar att svenska arbetsgivare tar arbetsmiljöarbetet på största allvar. Varje dödsfall är ett för mycket och målet är självklart att ingen ska förolyckas på sin arbetsplats och därför får detta viktiga arbete aldrig avstanna.

En god och säker arbetsmiljö är huvudsakligen arbetsgivarens ansvar – där skyddsombud, inspektörer, parter och arbetstagare tillsammans verkar för en säker arbetsplats.

Alliansregeringen införde ett helt nytt sanktionssystem för när brister uppdagas, så att ansvaret blir tydligare och många fler än tidigare kan fällas. Samtidigt har Arbetsmiljöverket blivit effektivare på senare år när det gäller att arbeta förebyggande, utöva tillsyn och informera – antalet inspektioner per inspektör har blivit betydligt fler, vilket är positivt.

Jag noterar att det nu är påtagligt tyst från dem som under senaste åren skanderade om ”döden på jobbet” och anklagade den tidigare alliansregeringen för att inte ta arbetsmiljön på allvar.

Jag tänker främst på fackförbundet Byggnads, som så sent som i början av året anordnade en hearing med rubriken ”Dödsolyckorna på jobbet ökar”. Men också på de socialdemokratiska riksdagsledamöter som de senaste åren så ivrigt hejat på i denna kampanj.

Den dåvarande riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht (S) sa i riksdagens talarstol, att ”olyckorna har ökat, människor går till jobben och kommer aldrig hem” och utlyste en tyst minut i riksdagens kammare. Skulden lades på Alliansregeringens arbetsmiljöpolitik. Det var fel då och det är fel nu.

I början av året lät vi Riksdagens utredningstjänst granska utvecklingen av arbetsplatsrelaterade dödsolyckor relaterat till antal arbetade timmar.

Där framkom att det 1993 var tolv dödsolyckor per miljard arbetad timme. Antalet dödsolyckor minskar över tid och 2013 var det tre dödsolyckor per miljard arbetad timme. Mellan 2006 och 2013, när Alliansen styrde, minskade antalet dödsfall per miljard arbetad timme med 56 procent enligt utredningstjänsten. En rejäl minskning vilket är helt i linje med de siffror som nu Arbetsmiljöverket redovisar.

Det viktigt att förhålla sig till den verklighetsbild som faktiskt råder. Endast med rätt utgångspunkt kan politiken ge rätt instrument för att det förebyggande arbetet kan förbättras ytterligare.

Samtidigt som arbetsmiljön alltid kommer att kunna förbättras är det viktigt att inte bara att uppmärksamma det som är dåligt utan också det som är bra och lära av det. Svenska Byggindustrier skriver om extremt få dödsolyckor i år. En fantastisk utveckling – bra jobbat de svenska byggföretagen! Det borde väl även Byggnads kunna skriva under på?

Katarina Brännström, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev