lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Bråkstakar ska stoppas på bad och bibliotek

Publicerad: 27 december 2021, 12:54

Regeringen vill att det ska bli möjligt att porta störande personer från badanläggningar och bibliotek. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Maxim Thoré/Bildbyrån

Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet till att utöver butiker även gälla badanläggningar och bibliotek. ”Det här kommer att leda till bättre trygghet och ordning och reda”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Ämnen i artikeln:

Morgan JohanssonBibliotekArbetsmiljö

Tillträdesförbudet omfattar i dag butiker och regeringen har tidigare sagt sig vilja utvidga förbudet till att även gälla bibliotek och simhallar. Nu meddelar Morgan Johansson att en proposition planeras i februari.

– Det handlar om att kunna porta den som inte kan bete sig. Det handlar om att man hotar och i värsta fall begår brott. Alla ska kunna känna trygghet i att besöka ett bibliotek, en simhall eller en annan offentlig miljö, säger han. 

Lagen om tillträdesförbud för butiker började gälla den 1 mars i år. Åklagare kan på begäran av en butik fatta beslut om att porta en viss person som på grund av särskilda omständigheter anses riskera att begå brott. Det kan handla om exempelvis stöld, skadegörelse eller trakasserier av personal.

Ett särskilt skäl är att personen i fråga tidigare begått brott i eller i anslutning till verksamheten.

Enligt förslaget ska ett tillträdesförbud till badanläggningar och bibliotek ha samma utformning som för butiker. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

– Jag betraktar inte bara det här som en fråga för besökare utan också som en arbetsmiljöfråga, att personalen ska vara trygg, säger Morgan Johansson.

Enligt ministern har det utfärdats 130 tillträdesförbud för butiker mellan mars och november i år.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Beslutet gäller i ett år och kan förlängas.

TT

Läs mer: Biblioteken utsatta när samhället stängde: ”Alla måste ta sitt ansvar” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev