Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Betyder fakta inget för dig Christofer Fjellner?

I sin debattartikel lyfter europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) fram ett antal skäl till varför han röstade nej till nya regler för utstationerade arbetstagare. Vissa av dessa skäl är direkt felaktiga, replikerar Anders Korneliusson ombudsman på Svenska Målareförbundet.

Publicerad: 8 juni 2018, 11:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EU-direktivSvenska modellenSocialdemokraternaModeraternaArbetskraftsinvandring

Replik. Det sämsta av två världar menar Christofer Fjellner (M) att Socialdemokraterna fått igenom, eftersom partiet har varit pådrivande för ett nytt EU-direktiv om utstationering. Det är sant att Socialdemokraterna varit pådrivande. De har gjort ett bra arbete, men även PPE-gruppen i EU-parlamentet som bland andra Moderaterna tillhör, tackade för ett gott samarbete och man var glada för att man i vilket fall kommit en bit på väg med några av de utmaningar som finns. Att de svenska allianspartierna var emot förslaget och röstade mot det, får varje parlamentsledamot stå för. Men om de röstar som de gör – för att de inte förstår vad omröstningen handlar om eller för att de inte förstår den svenska modellen – är det sorgligt.

I sin debattartikel lyfter Fjellner fram ett antal skäl till varför han röstade nej till förslaget. Vissa av dessa är direkt felaktiga. I motiveringen påstås att det nya direktivet gör det svårare att arbeta i Sverige och att det monterar ner den svenska modellen.

Den svenska modellen innebär att parterna på arbetsmarknaden träffar överenskommelser om vilka villkor som att ska gälla på arbetsmarknaden i Sverige. Problemet med det ursprungliga direktivet är att det har begränsat vilka villkor i kollektivavtalen som kan tillämpas på utstationerade arbetstagare. Det nya direktivet utökar detta tillämpningsområde. Fortfarande finns dock begränsningar. Om nu Moderaterna vill stärka den svenska modellen och värna kollektivavtalen så borde argumentet i stället ha varit att se till att utstationerade arbetstagare skulle kunna omfattas av våra vanliga svenska kollektivavtal, utan inskränkningar, inte att rösta mot de förbättring som ändå åstadkoms genom ändringarna.

Utstationeringsdirektivet hindrar inte alls att människor att arbeta i Sverige. Tvärtom syftar utstationeringsdirektivet till att underlätta för företag att röra sig över gränserna. Direktivet reglerar huvudsakligen frågan om vilka villkor de anställda ska ha när deras företag väljer att skicka dem till ett annat land för att tillfälligt arbeta där.

När det gäller lön och ersättningar så är direktivet i sin nuvarande form diskriminerande, då en utstationerad arbetstagare bara garanteras minimivillkor. Inga svenska arbetstagare har löner på dessa nivåer, utan tjänar betydligt bättre. Det handlar alltså om en lagreglerad orättvisa. Det behövs ett mer rättvist och socialt Europa. Den sociala pelaren som antogs i Göteborg antogs inte heller för skojs skull, utan för att det finns allvarliga problem att hantera. M, C, KD och Svenskt Näringsliv delar kanske inte denna uppfattning?

Jag undrar också vad syftet är att ta upp en diskussion om arbetskraftsinvandring. Det har över huvud taget inget med direktivet att göra. Förslaget om arbetskraftsinvandring handlar om att minska inflödet av arbetskraft från länder utanför EU där det inte råder brist på arbetskraft. Varför ska vi ha arbetskraftsinvandring från länder utanför EU när det redan finns överskott på arbetskraft inom EU. Vi borde koncentrera våra resurser till att locka kvalificerad arbetskraft till Sverige där det finns brist.

Tvärtemot Fjellner vill jag därför säga att det nya utstationeringsdirektivet kommer att ge förutsättningar för en bättre rörlighet för arbetskraft över gränserna. Utan att villkoren för dessa arbetstagare dumpas till en nivå långt under den nivån som gäller i arbetslandet. Vi får ett mer rättvist, socialt och öppet Europa. Hur kan du vara emot det Fjellner?

Anders Korneliusson, ombudsman Svenska Målareförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev