Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Behovet av liberaler är större än på länge

Vi liberaler står inför ett dilemma om väljarna varken ger alliansen eller de rödgröna fullt stöd. Då måste vi välja den väg som är bäst för Sverige och utgå ifrån vår ideologi. Behovet av liberalism är större än på mycket länge både i Sverige och Europa. Varför kan KD samarbeta med S i Tyskland, men inte i Sverige, frågar fyra liberaler i en replik till KD:s Felicia Sundmark.

Publicerad: 12 oktober 2016, 12:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi väntar fortfarande på ett tydligt svar från KD om vilken väg de vill ta: blocköverskridande samarbete eller stöd av SD, skriver fyra liberaler.

Foto: Per Pettersson/L/Frankie Fouganthin


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaAlliansenLiberalerna

REPLIK Felicia Sundmark, ordförande för KD Uppsala skriver att socialliberaler står inför ett vägskäl. Ja, det kan vi hålla med KD och Felicia Sundmark om. Vi liberaler står inför ett dilemma om väljarna varken ger alliansen eller de rödgröna fullt stöd. Då måste vi välja den väg som är bäst för Sverige och utgå ifrån vår ideologi. Vid det vägskälet är vår partiledare, Jan Björklund mycket tydlig: vi är öppna för ett samarbete mellan alliansen och Socialdemokraterna, vi samarbetar inte med SD. Vi väntar fortfarande på ett tydligt svar från KD om vilken väg de vill ta: blocköverskridande samarbete eller stöd av Sverigedemokraterna?

Sverige och Europa står inför stora utmaningar. Kombinationen av den djupaste ekonomiska krisen på 80 år, den snabba ekonomiska globaliseringen och sammanbrottet i Mellanöstern med stora effekter för migration och terrorhot, skapar sammantaget stor oro. Sveriges utmaningar är omfattande. Vi behöver forma en långsiktig migrationspolitik som präglas både av humanism och realism och en kraftfull integrationspolitik som bryter ner trösklar och skapar ett inkluderande samhälle. Vi måste ta fram omfattande åtgärder för att stärka vår egen säkerhet i ett oroligt Östersjöområde och gentemot internationell terrorism.

Det krävs en fortsatt kunskapsinriktad utbildningspolitik för att lyfta svenskt skolväsende och en ekonomisk politik som befrämjar arbete och företagande för nutidens och framtidens välfärd. Behovet av liberalism och liberaler är större än på mycket länge både i Sverige och Europa. Höger- och vänsterpopulism är på frammarsch och de liberala värderingarna är hårt pressade.

Mot den bakgrunden vill vi påminna om att det politiska och parlamentariska läget i Sverige är prekärt. Det är en extraordinär situation som kräver ansvarstagande och handlingskraft av seriösa partier. Det behövs nytänkande för att ta sig an de utmaningar som Sverige står inför. I en legitim strävan efter att utestänga de högerextrema Sverigedemokraterna från inflytande gavs stor makt till Vänsterpartiet. Det märks framför allt i regeringens syn på skattehöjningar och synen på valfrihet och företagsamhet i välfärden.

Vårt mål i valet 2018 är att Alliansens ska få majoritet i riksdagen och gemensamt kunna leda Sverige i en mer liberal riktning. Det kommer vi att jobba stenhårt för. Om väljarna inte ger Alliansen fullt mandat och egen majoritet i riksdagen i valet 2018 är Liberalernas uppfattning ett blocköverskridande samarbete behövs i svensk politik. Detta kan ske i riksdagen och det blir sannolikt mer stabilt med en majoritetsregering över blockgränsen. Tysklands kansler Angela Merkel föregår med gott exempel och leder ansvarsfull en stor koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Kan Sundmark svara på varför KD i Tyskland kan samarbeta med socialdemokraterna men inte i Sverige?

Sverige och Europa står inför stora utmaningar som kräver nya lösningar. Det går inte att hantera morgondagens utmaningar med gårdagens lösningar. Det gäller såväl sakpolitiken som regeringsfrågan.

Mohamad Hassan, kommunalråd och ordförande, Liberalerna Uppsala kommunförening

Malin Sjöberg Högrell, ordförande Liberalerna Uppsala länsförbund (L)

Maria Weimer, riksdagsledamot (L), Uppsala län

Lina Nordquist, landstingsråd (L) landstinget i Uppsala län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev