söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Barnperspektivet saknas helt i tiggeridebatten

Barnens situation saknas i debatten om tiggeriet. De lämnas ofta vind för våg när föräldrarna tigger, både i Rumänien och Sverige, och dessa barn är helt rättslösa i vårt land. Därför måste tiggeriet förbjudas.

Publicerad: 14 oktober 2016, 06:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Barnen far illa, både i Rumänien och här i vårt land, när föräldrarna ger sig ut för att tigga.


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudEUSocialtjänstenBarnkonventionenSocialtjänstlagen

När vi diskuterar EU-migranternas vara eller inte vara i Sverige, handlar det mest om huruvida man får bosätta sig på trottoarer eller i parker. Det handlar också mycket om nedskräpning och de sanitära problem som följer i spåren. Väldigt sällan hörs någon diskutera de verkligt stora och riktiga problemen som kommer av att människor lämnar sina barn hemmavid för att sätta sig på en trottoar i Sverige och tigga.

Det diskuteras heller inte hur barnen som följer med sina föräldrar, eller de som föds under tiden de befinner sig i Sverige, lever. Efter att jag lärt mig hur många av de rumänska barnen har det både i Rumänien och här i Sverige har jag ändrat uppfattning; tiggeri måste förbjudas.

Många av de som nu lever på gatorna i Sverige kommer från ett område i sydöstra Rumänien. Där vittnar socialtjänsten om problemen som följer av att barn lämnas hemma, mer eller mindre vind för våg, när föräldrarna åker hit för att tigga. Ofta helt ensamma, utan någon vuxens omhändertagande, eller kanske med en vuxen som tar hand om flera familjers barn. Socialsekreterare ägnar tid åt att hitta släktingar, vänner eller familjehem som kan ta hand om dessa lämnade barn. Barn som inte ens finns eftersom de många gånger inte registrerats.

I Rumänien har de precis som vi skolplikt, de ger till och med ekonomiska fördelar till familjer med barn i skolan. Trots detta får många romska flickor inte gå i skolan och pojkarna går ofta bara i lågstadiet, dock kan de gå där flera gånger. Någon utbildning, annat än den mest elementära som att lära sig läsa och skriva, är det inte frågan om.

Vi måste hindra föräldrar från att komma hit för att leva på gatorna. I stället för pengar i muggen måste vi ge vårt stöd till de rumänska myndigheterna i deras arbete att få föräldrar att registrera och ge barnen goda uppväxtvillkor, att omhänderta barn till föräldrar som brister i omsorgen och sist men inte minst att se till att alla barn går i skolan.

Barn som lever med tiggande föräldrar i Sverige är helt rättslösa. Vi har barnkonventionen, socialtjänstlagen och barnperspektivet som ska skydda alla barn. Detta gäller dock inte alla barn som lever här.

EU-migranternas barn får inte omhändertas av svensk socialtjänst, hur illa de än har det, och hur stora brister föräldrarna än visar i omsorgen. Domstol i annat land än hemlandet får inte ta upp dessa fall, visar tidigare domar.

Ett av dessa barn har jag lite extra kunskap om. En liten pojke som föddes redan i vecka 27, som barn nummer tre av två väldigt unga föräldrar på 20 och 23 år. Ett föräldrapar som inte visade något som helst omhändertagande, inte visste eller ens förstod att ett så litet barn kräver väldigt mycket av både sjukvård och omsorg eller ens gav något tecken på anknytning till pojken. Ett föräldrapar som lämnat två äldre syskon hemma i Rumänien. Trots att pojken svävade mellan liv och död, lämnade föräldrarna barnet på sjukhuset för att ge sig ut och arbeta.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt och pojken ska lämnas över till föräldrarna, som vi vet varken har kunskap eller förmåga att ge barnet den omsorg han behöver. Barnet är helt rättslöst och trots att de svenska myndigheterna har skyldighet att skydda barnet har de ingen lagligt möjlighet att göra det.

Vi skriver 2016 och ska samarbeta över gränserna inom EU, bland annat när det gäller handel av varor och tjänster. Men att samarbeta om barn och ansvara för att vi alltid agerar med barnets bästa för ögonen tycks vara omöjligt. Förhållandena för barnen är ett stort nationellt problem, här har jag beskrivit ett enskilt fall men gör vi inget åt det kommer många flera, var så säkra.

Carina Erlandsson, ordförande socialnämnden (M) Danderyd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev