Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Barn ska inte göras till familjeförsörjare”

Det finns ingen medmänsklighet i att göra barn till familjeförsörjare och hänvisa dem till ett liv i ett skuggsamhälle, skriver Anna König Jerlmyr (M) i en replik om ekonomiskt bistånd till papperslösa barn i Stockholm.

Publicerad: 2 november 2017, 10:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Peter Knutson


Ämnen i artikeln:

FörsörjningsstödStockholmModeraternaAsylsökande

REPLIK Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) skriver i en debattartikel att det är ”Medmänskligt att stötta papperslösa barnen”. 

Beslutet om att ge ekonomiskt bistånd till familjer som blivit avvisade, förlänger den ohållbara situationen för barnfamiljer utan rätt att vistas i landet. Så att de på stadens bekostnad kan leva utanför rättssamhället och under levnadsförhållanden som vi aldrig skulle acceptera för andra. Beslutet att ge försörjningsstöd till denna grupp är rakt igenom ogenomtänkt.

För det första saknas täckning i budgeten. Det socialdemokratiskt ledda styret har inte avsatt ett enda öre för detta. I ett läge när Stockholm står inför en enorm utmaning att ta emot tusentals nyanlända som har asylskäl och som fått uppehållstillstånd. Staden står inför stora kostnader för att få fram boenden och resurser så att nyanlända kan bli en del av samhället. Ett ordnat mottagande och en lyckad etablering borde ha högsta prioritet.

För det andra har den socialdemokratiskt ledda majoriteten inte gjort några beräkningar på hur många som kan tänkas söka sig hit för att ta del av det generösa bidrag som staden nu erbjuder. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Malmö som redan ger bistånd till personer utan uppehållstillstånd vill inte berätta hur många som får bidrag eller hur mycket det kostar. Men faktum är att Malmö inte skulle överleva utan det kommunala utjämningsbidraget på 4,9 miljarder som till största delen kommer från Stockholm.

Under 2016 fick 14 010 hushåll i Stockholm ekonomiskt bistånd till en årlig kostnad på strax under en miljard kronor. Migrationsverket uppger att de under de kommande fem åren kommer att överlämna 70 000 ärenden till polisen för människor som undanhåller sig avvisning. Samtidigt som dessa familjer får bidrag från staden måste de alltså gömma sig från polisen.

Vidare är försörjningsstöd en tillfällig lösning och alltid kopplat till en motprestation. Dock finns det inga möjligheter att söka arbete utan uppehållstillstånd och försörjningsstödet riskerar att bli en permanent lösning snarare än temporär.

Argumentet för detta beslut gällande barnperspektivet träffar helt fel. Enligt barnkonventionen har barn rätt till ett medborgarskap, men nu skapas incitament för barnens föräldrar att undanhålla dem just detta och utnyttja dem som försörjningsmedel. Det är oerhört grymt att underblåsa en utsiktslös förhoppning om ett liv i Sverige.

Den som verkligen bryr sig om barnen förmår se baksidan med ett permanentat skuggsamhälle och anammar en långsiktig, hållbar och ansvarsfull strategi för att barnen ska kunna få en framtid i sina hemländer.

Nej, det finns ingen medmänsklighet i att göra barn till familjeförsörjare och hänvisa dem till ett liv i ett skuggsamhälle.

Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd (M) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev