Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Avesta betalar skadestånd till medarbetare efter tvist

Publicerad: 21 oktober 2020, 09:34

Sex personer i nattpatrullen sa upp sig efter att ha upplevt sig övervakade via sina bilar och mobiltelefoner.

Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Efter en tvist om provocerade uppsägningar och övervakning måste Avesta betala skadestånd till sex undersköterskor.


Ämnen i artikeln:

ArbeteOmsorg

Av ett förhandlingsprotokoll mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), och Kommunal som Avesta Tidning tagit del av framgår att Avesta kommun anklagats för felaktig omplacering av en undersköterska, provocerad uppsägning av ytterligare fem undersköterskor och brott mot dataskyddsförordningen.

Tvisten gäller den så kallade ”nattpatrullen” bestående av undersköterskor och vårdbiträden som besöker brukare.

Enligt personalen har de övervakats via sina bilar och telefoner. De aktuella undersköterskorna som nu har lämnat arbetet menar att det var först när det uppstod en konflikt på arbetsplatsen som de fick kännedom om att de spårades i två parallella system.

Undersköterskorna beskriver det hela som en häxjakt – och säger sig aldrig vilja arbeta åt kommunen igen.

En arbetsgivare som vill samla in personuppgifter för att kontrollera eller övervaka sin personal måste informera personalen om det i förväg, förklarar Evelin Palmér, jurist på Datainspektionen.

– Vi anser att det normalt sett inte är tillåtet att använda ett positioneringssystem för att kontrollera hur länge en anställd arbetar eller tar raster till exempel, säger Evelin Palmér till Avesta Tidning.

Tvisteförhandlingen mellan Avesta kommun och Kommunal slutade i oenighet. Avesta kommun bestred (genom SKR) Kommunals yrkanden, men enligt förhandlingsprotokollet konstaterar bägge parter att det finns anledning att rekommendera Avesta kommun att betala 5 000 kronor till de fem anställda som Kommunal ansåg ha provocerats till uppsägning samt 6 000 kronor till en medarbetare som gick med på omplacering.

Enligt vård- och omsorgschef Anna Nurmilehto övervakar Avesta kommun inte sin personal.

– Vi får inte, ska inte, kan inte övervaka personer, vilket vi heller aldrig gör, säger Anna Nurmilehto till Avesta Tidning.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

ArbeteOmsorg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev