onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Åre bäst bland landsbygdskommunerna

Publicerad: 25 maj 2016, 19:54

Åres rödgrönblåa styre kallades tuttifrutti-allians av P4 Jämtland. Foto: Robin Lorentz-Allard

Åre blir Årets Superkommun i kategorin landsbygdskommuner. Åre brukade växla den politiska makten som i ett slalomåk. Först en sväng till vänster, sedan till höger. Fast sedan 2014 styr den blocköverskridande alliansen S+M+MP. Och Åre rör sig snabbt framåt, kanske som i ett störtlopp?

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

- Det är en fantastisk kommun med en fantastisk utveckling och ett otroligt företagande, säger Peter Bergman (S), kommunstyrelsens ordförande i Åre, i samband med prisutdelningen.

Åre i Jämtland är Sveriges mest anrika och dominerande vintersportort. Men experterna brukar också framhålla kommunens förmåga att bredda sig, skapa mer av året runt-turism och skapa tillväxt både i besöksnäringen och andra näringar.

Kommunen rankas fyra i kategorin företagsamhet och har en för landsbygdskommuner unik demografisk utveckling. När andra krymper har Åre ökat sin befolkning.

Åre lyfts också fram som ett föredöme i att ta hand om nyanlända. Efter två år har 67 procent av dem som kommer till Åre ett arbete, och hela 85 procent är sysselsatta inklusive åtgärder. Åre satsar på att utbilda nyanlända i svenska redan under asylprocessen med hjälp av volontärer.

– Jag är stolt över Åre kommuns utveckling och det arbete våra medarbetare gör för att utveckla våra verksamheter, så att våra invånare, besökare och företagare i dag och i framtiden erbjuds en bra service med hög kvalitet, säger Peter Bergman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nyligen kunde kommunen även placera sig som etta på en ny rankningslista, Fastighetsägarnas nöjesindex. Att vinterturismen dragit med sig ett unikt restaurang- och nöjes­utbud betyder också att attraktiviteten som besöksmål ökar. Att Fäviken i Järpen är enda krogen utanför storstäderna som kan stoltsera med två Michelinstjärnor blir som ett kvitto på det.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2016. 

Janne Sundling & Gustav Halth, reporter / research

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev