Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Arbetstidsförkortning är en kittlande tanke”

Publicerad: 10 januari 2017, 08:20

Med kortare arbetsdagar skulle fler orka med ett helt arbetsliv, menar Daniel Bernmar (V). Foto: Wikimedia Commons

Under helgerna har The Guardians läsare kunnat läsa om utvärderingen av Göteborg stads pilotprojekt med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende. Vi ringde upp Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg, för att höra varför utländska medier är så intresserade av projektet.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadVänsterpartietGöteborg

Hur har pilotprojektet på Svartedalens äldreboende blivit en nyhet i brittiska tidningar?

– Det här projektet har fått extremt mycket internationell uppmärksamhet. Jag har varit med i medier i hela Europa och i USA. Det har varit allt från New York Times till Al Jazeera. Jag tror att det började med att The Local plockade upp detta och efter det har det varit en självrullande maskin. Och nu när nyhetsbyrån Bloomberg skrev om det så fick det ny fart.

Varför tror du att intresset är så stort?

– Jag har ju haft förmånen att åka utomlands och prata om detta och arbetstidsförkortningsfrågor engagerar. Det är en väldigt kittlande tanke. Arbetsmarknaderna ser så väldigt olika ut i olika länder. I svensk debatt så säger många att sex timmars arbetsdag är utopiskt, medan i en internationell kontext så ser man det som en möjlighet att få fler i jobb. I till exempel Österrike så tänker man att detta skulle vara ett sätt att få fler kvinnor i arbete, kvinnor som inte kan arbeta åtta timmar per dag. Det pågår väldigt olika diskussioner i olika länder. Det var bland annat det jag skrev om i min debattartikel i The Guardian.

Nu har ju pilotprojektet på Svartedalen avslutats. Det visade sig att fört med sig bra saker, men till en dyr prislapp. Hur ser du på liknande projekt framöver?

– Jag är övertygad om att vi kommer att se mer av detta. Visst ökade bruttokostnaden med nästan 25 procent men vi måste också titta på vad samhället sparar. Till exempel genom att fler människor konmmer i jobb, och hur det påverkar arbetsförhållandena på lång sikt. Vår utvärderare gjorde ett räkneexempel som visar att om pengarna som idag tillfaller staten, till exempel när en person går från arbetslöshet till jobb, så skulle kostnadsökningen för kommunen bara bli knappt hälften så stor. Jag har läst om många olika projekt men det som bubblar mest här i Göteborg nu är det på socialtjänsten i Lövgärdet i Angered, som inför sex timmars arbetsdag under 2017.

Tror du att arbetstidsförkortningen är rätt väg att gå för att minska antalet sjukskrivningar?

– Jag tror att det är en fråga av många. Under många år har vi glömt bort arbetstiden, och det enda som har hörts är att vi ska jobba mer. Men då glömmer man bort att arbetsförhållandena ser så väldigt olika ut. När slipsnissarna i Stockholm säger att vi ska arbeta till 70 så är det ett hån mot till exempel undersköterskorna, där många idag inte orkar jobba till 65. Det blir lätt enögt i debatten och man glömmer att kortare dagar också kan innebära att folk kan jobba ett helt arbetsliv. Nu har vi ett verktyg att jobba vidare med.

Fotnot: Pilotprojektet på Svartedalens äldreboende pågick från februari 2015 till 31 december 2016.

Karin Lagerholm, debattredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln: