Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Är din chef redo för det nya arbetslivet?

Med Jobba hemma-dagen i dag onsdag vill vi visa på nyttan med en mer flexibel syn på arbetet. Ökade möjligheter att jobba hemifrån gör individerna, företagen och miljön till vinnare.

Publicerad: 6 februari 2013, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsgivareArbetsmarknad

Tänk om dygnets timmar räckte till. Om vi slapp stressa för att hinna med både dagislämning och mötet som börjar klockan nio i andra änden av stan. Tänk om vi slapp avgasstinna bilköer morgon efter morgon. Om vi kunde jobba en hel dag tillsammans med våra kollegor, sittande hemma vid köksbordet.

Det kan vi. Ändå är det väldigt få som gör det.

Beror det på att det inte känns tillåtet? Många säger att ”jobba hemma” lätt tolkas av andra som en ursäkt för att inte jobba alls. Man meddelar sina kolleger med en känsla av olust i kroppen. Gärna med ett löfte om att vara alldeles extra produktiv.

Eller är det så att det beror på oss arbetsgivare och chefer? När vi kan se våra medarbetare fysiskt tror vi gärna att vi också vet att de presterar, men är det verkligen sant? Och mäter vi fortfarande produktivitet i antal timmar som tillbringas på kontoret?

Vad det än beror på så behövs det en förändring.

För individen är vinsterna uppenbara. Att kunna jobba hemifrån då och då underlättar vardagen, det blir lättare att få ihop livspusslet. Och med det minskar stressen. Med minskad stress mår vi bättre och presterar bättre, vilket gör att även företaget vinner. När fler arbetar hemifrån minskar också behovet av arbetsresor, vilket ger en välkommen avlastning på miljö och natur, och dessutom gör resorna snabbare för de som trots allt måste ge sig ut.

De tekniska lösningarna finns på plats; tillgången till bredband är god för de allra flesta, samarbete är inte längre beroende av att vi sitter i samma rum eller ens i samma tidszon och moderna lösningar ger tillgång till alla interna system så fort man har en internetkoppling. I och med denna nya förutsättning , så kan vi nu se på arbete som något man gör, inte ett ställe man går till. Ett nytt arbetsliv kräver ett nytt ledarskap. Tekniken är redo, nu är det upp till oss.

För en tid sedan samlades ett antal företagsledare, tillsammans med företrädare för myndigheter och organisationer för att diskutera initiativet Jobba hemma-dagen. Onsdagen den 6 februari 2013 genomförs den andra Jobba hemma-dagen i Sverige. Då vill vi manifestera nyttan med en mer flexibel syn på arbetet, få fler medarbetare och företag att uppleva nyttan. Vi hoppas att många fler företag och organisationer ställer sig bakom initiativet och låter sina medarbetare arbeta hemifrån den 6 februari. Kan vi dessutom se resultatet i trafiken så vore det fantastiskt!

Per Adolfsson, vd Microsoft Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsgivareArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev