Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Alliansen blundar när hälsoklyftan växer

Stockholm stad har för största gången startat ett systematiskt arbete för att minska de stora skillnaderna i livsvillkor och hälsa i staden. Arbetet hotas dock av landstingets passivitet i de här frågorna. När medellivslängden sjunker i Skärholmen och ojämlikheten blir allt större blundar den styrande alliansen i landstinget.

Publicerad: 10 december 2015, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StockholmSocialdemokraternaSegregationFolkhälsa

Det är ett svek, mot individen och mot samhället. De växande klyftorna begränsar människors livschanser men har också negativa effekter på tillväxt, näringsliv och arbetsmarknad. De riskerar leda till större social oro och ytterst hotas den sociala hållbarheten i samhället.

Ojämlikheten och segregationen är en av våra största framtidsutmaningar. Det angår oss alla.

I Dagens Samhälle den 13 november skriver socialdemokraterna i Stockholms landsting om Hälsa 2021, en satsning på att minska hälsoklyftorna i Stockholms län. Satsningen är otroligt viktig och ändå lyser den i landstinget styrande alliansen med sin frånvaro. Det är symptomatiskt med hur låg prioritet de här frågorna har inom borgerligheten.

Skillnaderna i hälsa är tätt sammankopplade med socioekonomiska skillnader. I Stockholms stad är det tydligt att stadsdelar med höga ohälsotal också har en högre arbetslöshet, lägre inkomster och lägre utbildningsnivå än genomsnittet.

Därför har den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad inrättat en Kommission för ett socialt hållbart Stockholm. Målet är att bryta ojämlikheten och skapa en stad som håller samman.

Stadens arbete med Stockholmskommissionen är ett första steg. På sikt måste dock också landstinget med på tåget, endast så kan vi bygga en hållbar stad och region på riktigt. Flera av de frågor som kommissionen hanterar är nämligen ett regionalt ansvar.

Det handlar om hälso- och sjukvård men även kollektivtrafik som tillgängliggör arbetsmarknaden, kulturlivet och samhällsservice för alla, oavsett plånboksstorlek och var i Stockholm en bor.

Ett stort ansvar vilar på de ledande borgerliga landstingspolitiker som allt för länge ignorerat jämlikhetsfrågorna. Till exempel har Stockholms stad fått gått före och ser över en kommunal busslinje till Östbergahöjden, en eftersatt och av kollektivtrafiken ignorerad stadsdel.

Rätten till arbete, en välfungerande välfärd och goda stadskvaliteter ska uppfyllas i hela Stockholm. Men det handlar inte enbart om rättigheter. Vi vet att jämlika samhällen är bättre, starkare och mer hälsosamma samhällen.

Att förebygga ökade klyftor är både samhällsekonomiskt smart och bra för den enskilde. Alternativet är en utveckling där social oro, otrygghet och bristande tillit fortsätter växa. Det tjänar ingen på.

Emilia Bjuggren, arbetsmarknads- och idrottsborgarråd (S), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev