onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Akut lärarbrist stänger skola på obestämd tid – ”Vi lever inte upp till lagens krav”

Publicerad: 16 september 2022, 10:59

Lärarbristen på Nya Raketskolan i Kiruna hotar personalens hälsa. ”Inte hållbart”, säger Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen. Foto: Jörgen Medman samt privat

Lärarbrist och ohållbar arbetsmiljö på Nya Raketskolan i Kiruna gör att över 200 elever får stanna hemma efter huvudskyddsombudets skyddsstopp. Förvaltningschefen stöder fackets agerande: ”Människor ska inte bli sjuka av jobbet.”

Ämnen i artikeln:

LärarbristSkolanUtbildningArbetsmiljö

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Mellanstadiet på Nya Raketskolan är stängt från och med i dag. Där ska det arbeta 14 lärare, men just nu finns bara fyra behöriga lärare samt ytterligare fem personer som är obehöriga.

– Vi har under en längre tid haft svårt att rekrytera, men inför höstterminen har det varit särskilt svårt. Underbemanningen gör att få vuxna undervisar stora grupper av elever och det är inte hållbart, säger Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen. 

I onsdags kallades huvudskyddsombudet Carina Lidberg till skolan och efter att hon tagit del av personalens berättelser om stressymtom som sömnproblem, högt blodtryck, magont och huvudvärk beslöt hon att avbryta arbetet och begära ett skyddsstopp. 

– Personalen täcker upp för varandra och de hinner inte planera lektioner, inte ta pauser, inte äta och knappt gå på toa, säger Carina Lidberg. 

– Jag såg en uppenbar fara för deras hälsa och om det blir långtidssjukskrivningar kommer skolan att kollapsa, fortsätter hon.

Från och med i dag måste alla mellanstadielever stanna hemma. Vad som händer nästa vecka är oklart.

– Vi måste få till en stabil och hållbar lösning. Människor ska inte bli sjuka av jobbet. Jag stöder skyddsstoppet till fullo, säger Viktoria Björklund.

Samtidigt påpekar hon att eleverna inte får den undervisning de har rätt till. 

– Den garanterade undervisningstiden har åkt ut genom fönstret. Vi lever inte upp till lagens krav. Vi måste se till att eleverna får utbildning, har studiero och att det sker bedömning.

Skyddsstoppet kommer enligt Carina Lidberg att gälla tills det finns en handlingsplan för bemanningen. Och det kan dröja dagar eller veckor. Att elever får byta skola och att scheman görs om är tänkbara lösningar. 

Enligt Viktoria Björklund har flera lärare på senare tid rekryterats till Kiruna, men de har till slut blivit tvungna att tacka nej till jobben eftersom de inte hittat bostäder.

– Många vill bo och jobba i Kiruna. Men det är hård konkurrens om bostäderna. Och om det inte finns människor som kan jobba i skolan så kan vi ju inte tillgodose elevernas rätt till utbildning.

LÄS MER: Lista med 3 000 skolor: Obehöriga lärare vanligare på friskolor – en koncern sticker ut 

LÄS MER: Här är nästan alla lärare behöriga – ”Politikerna har satsat mycket på skolan” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev