Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Agera mot polisens systemkollaps, Ygeman

Polisen måste få bra arbetsförutsättningar och medborgarnas rätt till trygghet måste tillgodoses. Just nu sker ingetdera i Växjö. Otrygghet och systemkollaps hotar, skriver moderaterna Sofia Stynsberg och Ulf Hedin och uppmanar rikspolischefen Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman att agera.

Publicerad: 8 november 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I Araby i Växjö möts blåljuspersonal och civila av stenkastning och brandhärjade bilar

Foto: Frankie Fouganthin/Colourbox


Ämnen i artikeln:

PolisenKriminalitetUtanförskapFörorterAnders Ygeman

”Det har aldrig varit värre, inte ens i närheten.” Smålandspostens ledare 2016-10-18 citerar polisen Göran Åkerbloms beskrivning av vardagen. Dessa ord beskriver inte bara en mindre prekär vardag för våra lokala poliser, utan statuerar även ett tydligt exempel över polismyndighetens huvudlösa ledarskap och ger uttryck för medborgarens rop på hjälp. Vi riktar därför denna debattartikel till rikspolischefen Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman som är ytterst ansvariga för en av vår tids stora utmaningar, inte bara i Växjö.

Tystnaden i maktens korridorer är lika talande som den massiva tilldelningen av rubriker som polisens bristande resurser får. När Anders Ygeman rycker på axlarna och säger att det ger sig med tiden eller när Dan Eliasson inte ens bemödar sig att svara på Bo Franks skrivelse om den alarmerande situationen i Växjö, har vi då kommit till vägs ände? Vad ligger bakom denna tystnad? Som ytterst ansvariga måste rikspolischefen och inrikesministern komma tillbaka till verkligen och polisernas vardag.

Resurser, eller rättare sagt bristen på resurser, har under en längre tid varit en central fråga i debatten om polismyndighetens omorganisation. Som vi hört många gånger förr var syftet med myndighetens stora omdaning, att komma närmre medborgaren. Det som inte uttalades var att det skulle ske till priset av tystnad och att de faktiska avstånden till medborgaren skulle bli milsvida. Växjö har under de senaste åren utarmats på 30-35 polistjänster, ledningen svarar med ett slag i luften och tillsätter två nya tjänster som ska göra att poliser kommer närmre kommunens nästan 90 000 invånare. När ska polletten trilla ner? Vi vill se anständighet och konkreta svar på åtgärder, det är ni skyldiga våra medborgare.

När åklagare inte kan få häktningsbeslut genomförda, utredningar av så väl grova som vardagsbrott läggs på hög tänker inte vi falla in i samma tystnad som Eliasson och Ygeman. När poliser och utredare själva vittnar om en närstående systemkollaps kan vi inte stå tysta och se på. Vi vägrar systemkollaps, vi tar tydligt ställning för att polisen måste få bra arbetsförutsättningar och för medborgarens rätt till trygghet.

I Smålandsposten uttalar polisfacket sig (16/6) om att den pressade situationen uppstår i korrelationen mellan minskad personalstyrka och särskilda uppdrag som tar mycket personal i anspråk. Araby är rankad som nummer 6 i polisens rapport om de 53 särskilt mest utsatta områdena i Sverige. Blåljuspersonal och civila möts av stenkastning och brandhärjade bilar. Det är ett av de områden som polisen riktar sina personalresurser till. Det resulterar i en dränering av andra områden. När politiken för ett par veckor sedan hade ett direktmöte, utryckte en medborgare följande: Något måste göras! Jag vågar inte gå på hem från ett restaurangbesök om kvällen.

Det talar sitt tydliga språk. Ännu tydligare blir det när Region Syd förlorat 50 hundpatruller sedan omorganisationen påbörjades 1 januari 2015 (Smålandsposten, Hundbrist hos polisen, 2016-10-23). Kommunstyrelsen ordförande i Växjö har kommit med förslag på kommunal medfinansiering för att öka den lokala polisens bemanning, men fått kalla handen. Vår enkla fråga till Ygeman och Eliasson blir därför: Vad gör ni för att återupprätta polismyndighetens förtroende och för att skapa trygghet för våra medborgare? Vi balanserar nu på en sista skör tråd, tar ni emot när tråden brister?

Avslutningsvis vill vi tacka varje enskild polis för det fantastiska arbete ni gör för oss medborgare varje dag. Det är ni som är lagens förlängda arm och bär upp samhället när tryggheten sviker. Tack för att ni finns!

Sofia Stynsberg, Moderaterna, Växjö

Ulf Hedin, Moderaterna, Växjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev