Bokturné

Inspiration och ekonomi


 

Speciellt för dig som är förtroendevald:

Välkommen till en kostnadsfri inspirationsföreläsning om kommunekonomi!

Politik och ekonomi hör ihop. Faktum är att det är få saker som har så stor inverkan på politiken som ekonomin. Utan resurser förverkligas inga politiska visioner. Och utan kunskaper om ekonomi är det svårt att argumentera både med politiska meningsmotståndare och ekonomiska proffs. Så ta chansen att göra dig mer hemmastadd bland siffror och begrepp! På ett inspirerande och lättbegripligt sätt guidar våra föreläsare dig bland några av de ekonomiska frågor du som förtroendevald måste ta ställning till.


Turnéplan

Stockholm den 21 maj kl 17:00 - 20:00
Läs mer och anmäl dig här

Luleå den 9 april kl 18:00 - 21:00

Norrköping den 4 april kl 14:30 - 17:30

Lerum den 3 april kl 17:00 - 20:00

Jönköping den 2 april kl 13:00 - 16:00

Malmö den 27 mars kl 18:00 - 21:00

Stockholm den 20 mars kl 14:30 - 17:30

Falkenberg den 14 mars kl 18:00 - 21:00

 

Program

Låter det konstigt att man kan inspireras av kommunekonomi? Inte alls. Måns Wikstrand, reporter på Dagens Samhälle och författare till Politikernas Ekonomibok, visar att det kan vara både roligt och lustfyllt att fördjupa sig i kommunens ekonomiska sammanhang.

Med boken som utgångspunkt berättar Måns på ett enkelt och lättsamt sätt om saker som varför vinst är nödvändigt och hur befolkning och ekonomi hänger ihop. Du kommer att få tips om hur du som förtroendevald ska ta reda på hur din kommun mår ekonomiskt. Självklart ska vi även försöka reda ut hur det kommunala utjämningssystemet fungerar.


Investeringar och långsiktig ekonomisk hushållning
Kommunsektorn står inför stora investeringar de närmaste åren. Lokaler och anläggningar som byggdes på 70- och 80-talet måste renoveras, samtidigt som man behöver bygga ut skola och äldreomsorg. Men hur ska dessa investeringar finansieras? 

PwC:s Henrik Berggren har på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) analyserat olika finansieringsformer för att ta fram råd till kommuner som står inför stora investeringar. Nu delar han med sig av dessa råd.

Dessutom träffar du Susanna Collijn, tidigare ekonomidirektör i Södertälje kommun och idag chef för PwC:s verksamhet mot offentlig sektor, som berättar mer om långsiktig ekonomisk framförhållning. Hur kan kommunmål anpassas till långsiktiga utmaningar som demografi, snabb tillväxt eller utflyttning? 


Hur kan kommuner bidra till ett bra företagsklimat?
Sveriges kommuner har ansvaret för stora delar av det offentliga uppdraget. Inte minst gäller det frågor som direkt påverkar företagens möjlighet att starta och utveckla sina verksamheter. Svenskt Näringsliv har i drygt 20 år undersökt hur företagen upplever det lokala företagsklimatet och glädjande nog kan vi se hur förutsättningarna gradvis förbättras.

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, berättar om vilka utmaningar som företagen står inför och ger också konkreta tips på hur det lokala företagsklimatet kan förbättras


Var kommer politiken in?
Du kommer även träffa Stig Henriksson, legendariskt kommunalråd i Fagersta. Under sin tid som kommunalråd gjorde han kommunen skuldfri samtidigt som flera skattesänkningar kunde genomföras. Du kommer att få ta del av hans erfarenheter av ett 24-årigt engagemang som kommunpolitiker och så här sammanfattar han vad han vill förmedla:

”Ytterst få, om ens någon fullmäktigeledamot, sitter där i kraft av sitt glödande intresse för kommunal ekonomi. Alla är intresserade av (att utveckla) verksamheterna. Så just därför måste man skaffa sig en grundläggande kunskap om siffrorna. För den som struntar i siffrorna kommer snart att få ägna all tid till dem!”

 

Seminariet är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är förtroendevald. Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller.
 

Föreläsare bokturnén