Redaktionsbloggen
3 maj 2017 kl 14:53

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Enklare åka tåg över Öresund – och sedan?

Så avskaffade alltså regeringen på tisdagen id-kontrollerna på tågen från Danmark till Sverige. Därtill troligen mer eller mindre tvingade av EU-kommissionen, som varit kritisk till arrangemanget och hellre vill se att medlemsländerna har hårdare gränskontroller. Något Sverige införde för en månad sedan på grund av terrorattacken i Stockholm.

Öresundspendlarna drar en lättnadens suck när resan från Danmark till Sverige börjar ta rimligare tid i anspråk. Men hur kommer det att inverka på hur många som tar sig till Sverige för att söka asyl?

Delvis ersätts id-kontrollerna av ökad kameraövervakning, röntgen av fordon, biometri med mera. Extrakostnaderna för att se till att bara den som har rätt till inresa tar sig över gränsen bedömer inrikesminister Anders Ygeman landar på mellan 60 och 80 miljoner kronor.

För närvarande gäller EU:s avtal med Turkiet, det som minskade mängden flyktingar som tar sig till EU-länder sedan toppen 2015. Men även om det är samma ledning i Turkiet då som nu, har regimen tagit stora kliv mot diktatur, och är en oberäknelig partner som säkerligen kommer att använda flyktingar igen i sitt pågående spel med EU. Dessutom är Turkiet allt mindre av ”säkert tredjeland” att avvisa människor till.

Men även om avtalet med Turkiet håller kan den nya möjligheten att ta sig till den svenska gränsen utan pass kan mycket väl göra att människor som överlevt resor över Medelhavet, eller levt under jorden i EU-länder, nu åter söker sig till Sverige för att söka asyl.

Troligen inte i antal som liknar hösten 2015 – förutsatt att inte president Erdogan ändrar sig igen – men troligen ändå i större mängd än i dag.

En impopulär panikåtgärd har alltså tagits bort, och både centerpartister och miljöpartister uppger sig nöjda, medan Moderaterna är mera skeptiska till om gränskontrollerna kommer att fungera som tänkt.

Utanför EU:s gränser finns människor i behov av skydd, inom unionen en vilja att erbjuda dem detta skydd, uppbackat av internationella överenskommelser, förordningar och lagstiftning. Men inte nödvändigtvis politisk eller praktisk förmåga som räcker hela vägen. Olika länder har valt olika sätt att minska antalet asylsökande, samtidigt som man fortsätter vara överens om grunderna i asylrätten.

Så länge ett brutalt krig rasar i Syrien och situationen i Afghanistan inte förbättras, kommer debatten om formerna för och omfattningen av asylmottagningen knappast att avstanna.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 3 maj 2017 kl 14:53
Uppdaterad: 3 maj 2017 kl 14:55