Redaktionsbloggen
15 april 2014 kl 20:44

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Vi måste våga tala om SVT Debatt och SD!

Låt oss tala lite om den del av det debattindustriella komplexet som går under namnet Svt Debatt. Denna fixering vid Sverigedemokraterna hos redaktionen för Debatt, var kommer den ifrån? I torsdags i förra veckan, den 10 april, diskuterades återigen Sverigedemokraterna i programmet, nu i form av SD:s vårturné med tillhörande arbetsplatsbesök. Det betyder att i genomsnitt har SD, i någon form, avhandlats eller berörts i vartannat program av de som hittills sänts under 2014.

Så här ser innehållet ut i de program där SD på något sätt avhandlats i debatten under sändningen.

30/1 Europafascismen i EU-valet.
27/2 Åkessons uppväxt och skolgång.
6/3 Åsiktskorridoren.
13/3 Nazismens framväxt.
20/3 Mittenextremismen (som landade i frågan hur S ska förhålla sig till SD).
10/4 Protester mot SD:s vårturné på arbetsplatser.

Till dags dato har 13 stycken Svt Debatt sänts i år, enligt SVT Play. Det betyder att i 46 procent av sändningarna har Sverigedemokraterna kommit upp i diskussionen. Som en jämförelse kan nämnas att SD fick 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010. Jag säger inte att en samhällsredaktion ska låta antalet röster i ett val styra innehållet i sitt program, tvärtom. Men jag hävdar med bestämdhet att redaktionen trampat snett i nyhetsvärderingen när de låter ett parti som 94 av 100 väljare alltså inte röstade på i senaste valet, sätta agendan för problemformuleringen och därmed utgöra ett centrum för den politiska debatten.

Uppdatering: Anna Engholm, redaktör på Svt Debatt, replikerar på ovanstående inlägg här.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 15 april 2014 kl 20:44
Uppdaterad: 3 november 2015 kl 13:30

Skribent

Andreas Henriksson
Debattredaktör