Redaktionsbloggen
17 april 2014 kl 20:34

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Replik: Vi måste också våga tala om Dagens Samhälle och SD!

Anna Engholm, redaktör Svt Debatt, har skrivit en replik apropå mitt blogginlägg Vi måste våga tala om SVT Debatt och SD. Så här skriver hon:

Grattis Andreas Henriksson! Din statistik ser slående ut och den har redan hamnat i Twitterflödet.

Men med statistik kan man som bekant bevisa det man vill. Till exempel att Dagens Samhälle har berört Sverigedemokraterna mer än tre gånger så ofta som Debatt hittills i år. Eller att Sverigedemokraterna medverkat i tre av vårens hittills 30 ämnen i Debatt. Det kan man räkna fram med samma underlag som du använder. Fast du kommer fram till att SD berörts i 46 procent av vårens Debattsändningar. Det du skriver är sant.

Men nu till frågan om vad som är relevant. Vilka ämnen eller vinklar tycker du att vi inte borde tagit upp? Extremistpartiernas framväxt i Europa inför EU-valet? Eller efter den svåra misshandeln i Malmö – borde vi inte ha pratat om nazismen och gatuvåldet? Eller ”mittenextremismen” – att S och M blir alltmer lika?

I de här politiska diskussionerna gör debattörerna ibland kopplingar till Sverigedemokraternas framväxt. Det gjorde till exempel Aftonbladets Anders Lindberg i debatten om det är bra eller dåligt om de två största partierna härmar varandras politik. Vad tycker du att vi ska göra i de lägena? Tysta våra debattörer eller undvika ämnen av politisk karaktär i nyhetsflödet?

Vi har svårt att tro att du tycker det. För det skulle innebära att ni på Dagens Samhälle måste börja rensa i artikelflödet. Kanske undvika vissa ämnen. Eller skribenter. Ni skulle annars kunna betraktas som fixerade vid Sverigedemokraterna med drygt 20 artiklar – bara i år – där SD ”...i någon form, avhandlats eller berörts.”

Vi måste också våga tala om Dagens Samhälle och SD! 

Anna Engholm
redaktör Svt Debatt

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 17 april 2014 kl 20:34
Uppdaterad: 3 november 2015 kl 13:30

Skribent

Andreas Henriksson
Debattredaktör