torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Ungdomlig favorit med byggambitioner

Publicerad: 10 maj 2017, 20:02

Umeå kommun är Årets Superkommun i kategorin täta kommuner.

Vinnare i kategorin Årets täta kommun: Umeå. Landets elfte största kommun i dag. När andra regioncentra i Norrland stått still eller minskat sin andel av landets befolkning har Umeå ökat den. Målet är att ha 200 000 invånare år 2050.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Kommunen hade en stark ökning av befolkningen förra året, med 2 115 personer. I år pekar prognosen på ännu fler, 2 300. Ingen ifrågasätter att det är universitetet, invigt 1965, som är den enskilt starkaste faktorn för tillväxten. Och studenterna tenderar att stanna kvar.

– Allt fler flyttar hit från större kommuner i södra delarna av landet. Dessutom är det yngre människor, vilket sannolikt innebär att antalet nyfödda kommer att öka, säger ks-ordföranden Hans Lindberg till Västerbottens-Kuriren.

LÄS MER OM ÅRETS SUPERKOMMUNER 

Baksidan är växtvärk i form av stor bostadsbrist, men byggandet börjar få fart. Prognosen pekar på 1 600 bostäder i år. Och Umeå har också en stark lokal fastighetsaktör i Balticgruppen.

Baltic är också samhällsaktörer genom att de bidragit till satsningar på området runt universitetet, universitetssjukhuset och ett konstnärligt campus. Och de är tillsammans med kommunen hälftenägare i kulturhuset Väven, som invigdes 2014.

Umeå kan också räkna med en ny stadsdel i Skärgårdsstaden i Holmsund, där det planeras för 3 000 bostäder med 7 000–8 000 boende. Till 2021 ska Umeå också få en ringled som tar hand om trafiken från E4 och E12.

Umeå har ett nybyggt kulturhus, men också en tantteater. Över 50 procent av kvinnorna i kommunen har eftergymnasial utbildning och det ”könade landskapet” är beskrivet i 360 grader på kommunens hemsida. De var Kulturhuvudstad 2014 och gör sig till inofficiell Meme-huvudstad 2018.

Det senare är en lokal satirsajt som skojar friskt med alla de lokala makthavarna, och vars innehåll sprids på nätet (memes). Där kan man till exempel se Lennart Holmlund (S), stadens ”starke man” fram till valet 2014, omgjord till Umeås svar på Donald Trump.

Janne Sundling, reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev