Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Tre ess inom offentligt ledarskap

Publicerad: 25 april 2019, 04:00

Chris Österlund, Anna Cederqvist och Åsa Granat tävlar om titeln Årets offentliga ledare.

Här är finalisterna som tävlar om titeln Årets offentliga ledare när Dagens Samhälle för femte gången arrangerar Stora Samhällsgalan. Priset delas ut på Cirkus i Stockholm den 15 maj och ska belöna en person som utövat ett framsynt, engagerat och hållbart ledarskap inom en kommun eller region.


Nominerad: CHRIS ÖSTERLUND, vd Botkyrkabyggen.

Det kan låta som en omöjlig utmaning, Chris Österlunds uppdrag. Hon ska skapa vinst i ett bostadsbolag där 80 procent av de 10 700 lägenheterna finns i miljonprogram med stort renoveringsbehov. Hälften ligger dessutom i särskilt utsatta områden. Därutöver finns krav på att bygga 300 nya bostäder per år från 2020. Men Chris Österlund, som tillträdde som vd för Botkyrkabyggen för drygt två år sedan, är övertygad om att det går att kombinera affärsmässighet med samhällsnytta.

– Jag satte tidigt upp ett tydligt mål om att marknadsvärdet för våra fastigheter ska öka med 25 procent fram till år 2025. Samtidigt ska alla insatser vi gör knytas till FN:s Agenda 2030 och generera samhällsnytta, säger hon.

Detta mål har hon sedan skalat ned i något hon kallar undergroundrörelse. Varenda områdeschef ska tillsammans med sina medarbetare utvärdera hur långt man har kommit varje vecka. Alla anställda har en bok, “Min allmännyttiga plan” där målet bryts ned till egna, konkreta arbetsuppgifter. Chris Österlund lämnar dessutom ofta huvudkontoret och träffar medarbetare på plats för att fånga upp olika aktuella utmaningar. Hon tror på ett transparent ledarskap, och varje vecka skriver hon “Fredagsbrevet”.

– Jag summerar det viktigaste som har hänt och förklarar hur jag tänker framåt. Brevet läggs ut externt och kan läsas av hyresgäster och allmänhet.

Vilka särskilda vägval har då Botkyrkabyggen hittills gjort under Chris Österlunds ledarskap? När det gäller renoveringar har bolaget tänkt precis tvärtom i jämförelse med många andra. För att hyresgästerna, ofta ekonomiskt utsatta, ska ha råd att bo kvar är enbart det allra nödvändigaste obligatoriskt: stambyte, att elen blir jordad samt att badrummens ytskikt byts ut. Resten är tillval och upp till varje hyresgäst. Det har i sin tur gett klimatmässiga vinster: i stället för att exempelvis riva ut hela kök tar man tillvara på köksstommar och byter eller målar enbart luckor.

Chris Österlund har också initierat sociala insatser. Ett exempel är projektet Qvinna i Botkyrka, där långtidsarbetslösa kvinnor bland hyresgästerna har erbjudits kurser i svenska, jämställdhet, kost och hälsa samtidigt som de jobbar med städning i fastigheternas gemensamhetsutrymmen.

– Det har lett till mycket positivt, som ökad trygghet i trapphusen och att kvinnorna kommer ut på arbetsmarknaden. Med det handlar inte om välgörenhet. Vi slipper köpa in delar av denna tjänst, säger Chris Österlund.

I fjol visade resultatet att fastighetsbeståndet ökat sitt marknadsvärde med 50 procent, från 8,3 till 12,1 miljarder kronor. Så frågan är då om Botkyrkabyggen redan har nått sitt mål?

– En medarbetare frågade just det, men vi är verkligen inte klara. Kommunala bostadsbolag kan ta en viktig roll för att införliva FN:s hållbarhetsmål. Det ger dessutom en enorm kraft när varje medarbetare får känna sig som en viktig kugge i detta arbete.

Nominerad: ÅSA GRANAT, kommundirektör i Borlänge.

Åsa Granat tycker att det är viktigt med humor i ledarskapet. Så när Borlänge i fjol utsågs till Sveriges fulaste stad av Arkitekturupproret svarade kommunen, under hennes ledarskap, med att lansera en ny slogan: ”Hellre ful och trevlig, än snygg och tråkig”.

– Det är så mycket Borlänge i det. Här finns en kaxighet kombinerat med ödmjukhet och glimten i ögat. Här är ingenting omöjligt. Kommunen är full av trevliga och drivna människor.

Hon tillträdde tjänsten 2011 i den industristad som numera utvecklats till att även vara stark inom handel, it och musik. Staden brottas samtidigt med utmaningar kring segregation och social hållbarhet. Åsa Granat kallar sig gärna kulturarbetare, hon menar att varje kommun måste hitta just sina unika lösningar i de förutsättningar och den historia som finns.

– Det handlar mycket om att skapa en gemensam organisationskultur.

Hon drog tidigt i gång en process där medarbetare och politiker tillsammans arbetade fram en gemensam värdegrund. Tidigare fanns nämligen ett femtiotal olika sådana och arbetet med att koka ned dessa till något gemensamt tog ett helt år.

– Vi landade i något enkelt men mycket användbart: “Jag finns här för Borlängebon. Jag gillar utmaningar. Jag möter varje människa med öppenhet”.

Detta ska genomsyra alla kommunala verksamheter. 200 värdegrunds-ambassadörer har utsetts för att hålla arbetet levande. Följden har bland annat blivit att det uppstått fler “hängrännor” mellan de olika stuprör som ofta kännetecknar en kommunal organisation.

– Som exempel är socialtjänsten på plats på två pilotskolor. Vi jobbar tillsammans i tvärprofessionella team inom många områden.

Det är viktigt att se helheten, hela systemet, menar Åsa Granat. Om en enhet går med underskott och sedan vänder det till ett plus genom att kostnader vältras över på en annan enhet, är det ett misslyckande i systemet.

I Borlänge finns också en ledarfilosofi med fokus på ansvar för hela kommunen, och den har kopplats till ett ledarutvecklingsprogram.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att försöka vara ett föredöme. Det är också en mission att få alla anställda att känna att vi jobbar i Borlängebornas tjänst.

Nominerad: ANNA CEDERQVIST, kommundirektör Vara.

Har skapat en effektiv kommunal organisation där värderingar och förhållningssätt är viktiga. Parollen ”Vi gör varandra bra” har satt Vara i en positiv spiral där många stora investeringar är på gång.

När Anna Cederqvist tillträdde som kommundirektör i Vara var korridorerna fulla av tillförordnade chefer. Ekonomin var svajig och gymnasieskolan på väg att läggas ned. Dessutom låg planerna på att bygga ut Konserthuset på is.

Hon har jobbat stenhårt för att vända utvecklingen. Lösningen har legat i samarbete med näringsliv och föreningsliv samt att få till en kultur inom kommunen utifrån mantrat “Vi gör varandra bra”.

– I alla sammanhang ska vi prata gott om Vara och stärka varandra. Det som är bra ska lyftas, det genererar än mer positiv utveckling. Sedan ska vi inte blunda för utmaningarna, utan att hitta lösningar på dem, säger Anna Cederqvist.

Etiken i ledarskapet är viktig för henne och hon går faktiskt omkring på jobbet med sin gamla orienteringskompass i fickan. De etiska värdena lyfts även fram vid chefstillsättning, och hon kan konstatera att kommunen nu har en mycket bra ledningsgrupp.

– Vi anställer naturligtvis chefer utifrån kompetens. Men vi är också noga med förhållningssätt och etisk kompass. Ledarskap är en talang som måste vårdas och utvecklas. Därför satsar vi nu på vårt ledarutvecklingsprogram, eller träningsläger, där cheferna bland annat ges verktyg för att kunna arbeta enligt detta förhållningssätt.

Något annat som utmärker Anna Cederqvists ledarskap är att hon två dagar i månaden gör praktik ute i olika verksamheter runt om i kommunen. Hon vill gå i medarbetarnas skor och få insikt i deras vardag.

– Att hälsa på och fika en stund räcker inte. Jag tar på mig arbetskläder och lagar mat, läser sagor för förskolebarn, kliver in i grävskopan, städar toaletter eller vad det nu kan vara. Det hjälper mig att alltid ha fokus på dem vi är till för.

Allt detta och mycket därtill kommunicerar hon på sitt instagramkonto vara_kommundirektor. Det uppdaterar hon dagligen och ser som ett sätt att synliggöra Vara, uppmuntra medarbetarna, vara transparent i sitt eget arbete samt skapa kontakt med medborgare.

– Nu är vi inne i en positiv spiral där ett kluster för bildning och kultur har vuxit fram. Vår gymnasieskola har fördubblat antalet sökande, en fristående gymnasieskola har etablerat sig, konserthuset byggs ut samt hotell och nya bostäder är på gång. Samverkan med näringslivet är avgörande, utan finansiering från dem med 22 miljoner kronor hade vi inte kunnat bygga till konserthuset. Vi jobbar för att göra vardagen bättre för de som bor i, verkar i eller besöker Vara. Tillsammans.

Tora Villanueva Gran

Fakta/ Jury 2019

Priset till Årets offentliga ledare delas ut den 15 maj, då Dagens Samhälle arrangerar Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm.

Juryn 2019 består av: 
Olov Carlsson: Chefredaktör och vd, Dagens Samhälle – juryns ordförande.
Margareta Winberg: Tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och mångårig riksdagsledamot. Tidigare ordförande för S-kvinnor och ambassadör i Brasilien.
Peter Örn: Har bland bland annat varit partisekreterare i dåvarande Folkpartiet, chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio samt ordförande för regeringens Delegationen för hållbara städer. Tidigare också ordförande i Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge samt ordförande i Vinnovas programråd för Utmaningsdriven innovation.
Veronica Magnusson: Förbundsordförande Vision sedan 2014. Har tidigare jobbat bland annat som borgarrådssekreterare och socialsekreterare.
Bo Frank: Tidigare ordförande i kommunstyrelsen (M) i Växjö, riksdagsledamot och kommunalråd i opposition.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev