Stora samhällsdagen
Språkkunnigt vårdteam i bil klarade asyltrycket
Publicerad: 27 april 2017, 03:00
Med personal från Sverige, Syrien och Irak besöker Bräcke diakonis mobila vårdcentral i dagsläget tolv asylboenden.
Nominerad till Årets välfärdsförnyare: Bräcke diakoni. För att klara vårdbehoven när antalet asylsökande boomade i Västra Götaland startade Bräcke diakoni en mobil vårdcentral för vård på plats på asylboenden. Resultat? Minskade kostnader, snabbare hjälp och tryggare patienter.
Ämnen i artikeln:
Årets VälfärdsförnyareÅr 2013 öppnade ett nytt stort asylboende i Skara, och Bräcke diakonis vårdcentral på orten blev ansvarig för flyktingarnas hälsoproblem och hälsoundersökningar.
– Det handlade om väldigt många människor, med ont om pengar, utan svenskakunskaper och ibland med psykiska problem. De kunde i realiteten inte ta sig till en vårdcentral, säger Eva Öfwerman, verksamhetschef för den mobila vårdcentralen.
– Så vi packade ner vad vi behövde i resväskor och åkte till dem i stället. Det innebar att vi kunde ta emot 20–25 patienter per dag.
När flyktingvågen växte tog sig Bräcke diakoni an boende efter boende, också utanför Skaraborg, till exempel i Alingsås och Jönköping. Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet har hoppat på för att genomföra vaccinationsprogram och ta hand om epidemier.
Även Barnhälsovården har kopplats in. 80 procent av de asylsökande i området har erbjudits hälsoundersökningar, vilket är betydligt över rikssnittet. Teamet består av två läkare, två distriktssköterskor, en och en halv sjuksköterska och en undersköterska. Läkarna kommer från Syrien och Irak. Ytterligare en läkare, som talar persiska, är kopplad till teamet. Löpande utvärderingar visar att den mobila enheten leder till ökad trygghet för flyktingarna. Trycket har också minskat på vårdcentralerna och behoven av akuta vårdbesök och ambulansinsatser har reducerats. Länge var Bräcke diakonis mobila team unikt. På senare år har efterföljare startats.
– Aha-upplevelsen är att man kan göra så mycket med så lite. En doktor, en sjuksköterska och ett par resväskor är allt som behövs, säger Eva Öfwerman. Torbjörn Carlbom
Torbjörn Carlbom