Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Praktik i omsorgsyrken ger jobb till nyanlända

Publicerad: 3 maj 2017, 22:10

Ambeakoncernen, med vd Fredrik Gren och projekt­ansvariga Nina Thorén Forsanker, står bakom en modell som ska ge nyanlända en anställning. Foto: Rickard Kilström

Nominerad till Årets samhällsentreprenör: AMBEA. Ambea behöver fler duktiga medarbetare. Nyanlända behöver jobb. I ett program på tre år lovar Ambea praktik och utbildning för 500 nyanlända med ett tydligt mål: anställning.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsentreprenör

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Vård- och omsorgskoncernen Ambea har ett stort och ständigt behov av nya medarbetare i dotterbolagen Vardaga och Nytida. Ihop med Arbetsförmedlingen sätter koncernen nu upp en modell för praktik för nyanlända som ska bli mer än en tillfällig insats i integrationsutmaningen.

– Det kan vara en av våra viktigaste rekryteringskanaler på några års sikt, säger Fredrik Gren, vd för Ambeakoncernen.

Ambea ingår i Arbetsförmedlingens 100-klubb: företag som åtar sig att ta emot minst 100 nyanlända inom tre år. Ambea lovar fem gånger det. Ta sitt samhällsansvar, visa vägen för andra stor­företag, goodwill – jodå.

– Det kanske började lite så. Men vi märkte snabbt att här fanns både affärsnytta och samhällsnytta, och då blir det lättare att skala upp, säger Fredrik Gren.

Under 2016 tog Ambea emot 180 asylsökande för praktikperioder via Migrationsverket. Ambeas nya program är mer tydligt riktat till dem som har intresse för att jobba just i omsorgs­yrket. Språk- och omsorgsträning kombineras med stöttning för att gå vidare och studera till undersköterska.

Två rekryteringsträffar är genomförda, en i Helsingborg, en i Stockholm. Uppstår tycke erbjuds plats. Och mycket tycke har uppstått. Drygt 50 platser är besatta.

– Tanken är ju att vi ska träffa dem som vill komma till oss och att cheferna ska välja dem som de vill ha. Det handlar om framtida medarbetare, säger Nina Thorén Forsanker, projektansvarig hos Ambea.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev