tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Nominerade: De kan bli Årets Superkommuner 2021

Publicerad: 27 april 2021, 08:06

Vilka kommuner som kommer att få utmärkelsen Årets Superkommun i de tre kategorierna avslöjas på Stora Samhällsgalan den 18 maj.

Foto: Johan Nilsson/TT, Pontus Lundahl/TT, Adam Ihse/TT

Nio kommuner har i år chans att bli Årets Superkommun. Tre vinnare utses på Stora Samhällsgalan den 18 maj. Nytt för i år är ytterligare ett pris – Årets raket.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerEkonomiStora Samhällsgalan

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälles nya lista över Sveriges superkommuner visar vilka som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Över 40 000 mätpunkter fördelade över 144 variabler i 18 kategorier ligger till grund för den rankning som nu toppas av nio kommuner, tre i vardera grupp. 

Måtten som rankningen bygger på handlar bland annat om hur många nya invånare som lockats dit, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Många mått syftar också till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Sedan två år ingår även sju kategorier som mäter kommunernas arbete inom Agenda 2030.

Dagens Samhälle undersöker inte bara hur det ser ut nu, utan granskar också utvecklingen de senaste åren. Det betyder att en kommun som ligger på en jämförelsevis låg nivå kan klättra i rankningen genom att förbättra sig. Men precis som framgångsrikt kommunalt utvecklingsarbete är en långsiktig process, visar flera års rankningar av superkommuner att snabba kast hör till undantagen. 

Därför korar Dagens Samhälle i år även en vinnare bland de kommuner som tagit avgörande kliv framåt, men inte deltar i toppstriden. I år utses för första gången Årets raket – kommunen som förbättrat sin position allra mest. Vilken det blir avslöjas på Stora Samhällsgalan, som i år är helt digital. 

Skolans tyngd har i år viktats ned i den totala rankningen. Det beror på att en mängd nya mått för skolan numera inte är offentliga. Senast tillgängliga siffror ingår, men väger lättare än förut. 

I år korar Dagens Samhälle även en vinnare bland de kommuner som inte deltar i toppstriden, men som tagit avgörande kliv framåt i de kategorier rankningen bygger på. 

Vilken kommun som blir Årets raket avslöjas på den digitala Stora Samhällsgalan 18 maj (anmäl dig här)

Där medverkar inte bara representanter för de kommuner som har chans att bli Årets Superkommun, utan även civilminister Lena Micko (S) som intervjuas av chefredaktör Christina Kennedy. 

Superkommunerna delas in i tre klasser, utefter Sveriges Kommuner och Regioners kommungruppsindelning. Den bygger förenklat på antal invånare i kommunen, dess centralort samt hur arbetspendlingen bland kommuninvånarna ser ut. 

Det ger oss tre kommunkategorier: 

46 storstadskommuner kring Stockholm, Göteborg och Malmö. 

108 städer och stadsnära kommuner med minst 50 000 invånare samt dess pendlingskommuner. 

136 småstads- och landsbygdskommuner.

LÄS MER: ”Vi tror på kraften i goda exempel”. 

Och de nominerade är:

STORSTADSKOMMUNER

Härryda – en stadigt växande kommun på kort pendlingsavstånd från Göteborg.

Foto: Härryda kommun.

Härryda

En stadigt växande kommun på kort pendlingsavstånd från Göteborg, vilket gör att den räknas som storstadskommun. 

Härryda rankas högt i Agenda 2030-kategorin ”god samhällsutveckling” och har klättrat en bra bit i den del som handlar om inkluderande samhällen. Ekonomin är god, skolan och fritidsverksamheten rankas högt, liksom kommunens förbindelser med omvärlden. Och det är definitivt lätt att flyga till och från kommunen, för där ligger Landvetters flygplats. 

Nära Landvetter har ett stort stadsutvecklingsprojekt påbörjats – där ska ett nytt och hållbart samhälle byggas för 25 000 invånare.

Invånare: 38 246

Kommunstyrelsens ordförande: Per Vorberg (M)

Mölndal är en växande kommun i Göteborgs omedelbara närhet.

Foto: Roland Magnusson

Mölndal

En växande kommun i Göteborgs omedelbara närhet, där arbetsmarknaden är stark, liksom den kommunala ekonomin. Befolkningen är högutbildad och kultur- och fritidsverksamheten rankas högt. Just nu byggs ett nytt badhus i Åby arenastad, ett område för idrott och friluftsliv. Där kan det även bli en ny isstadion. 

I kategorin ”förbindelser” har Mölndal halkat ned något, men nyligen kom ett efterlängtat besked: i Trafikverkets planer för ny järnväg mellan Göteborg och Borås ingår nu en station i Mölndal, där snabba regionaltåg kommer att stanna. 

Invånare: 69 901

Kommunstyrelsens ordförande: Kristian Vramsten (M)

Nacka kan bli Årets Superkommun i år igen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nacka

I Nacka är skolan topprankad, liksom kultur- och fritidsverksamheten. Ekonomin är god och befolkningen välutbildad. Så tog kommunen också hem titeln Årets Superkommun 2018.

Nacka utmärker sig genom att konsekvent ha infört kundval i många verksamheter. Invånarna väljer kommunal eller privat utförare, som betalas med en check på det belopp som invånaren har rätt till. Kundval finns nu inom bland annat skola, förskola, hemtjänst, kulturskola, familjerådgivning, arbetsmarknadsinsatser, särskilt boende för äldre och öppenvård för personer med missbruksproblem.

Invånare: 106 505

Kommunstyrelsens ordförande: Mats Gerdau (M)

STÄDER OCH STADSNÄRA KOMMUNER

Uppsala har i år klättrat några pinnhål i kategorin ”ekonomi”.

Foto: Uppsala kommun

Uppsala

I den anrika universitetsstaden har invånarna hög utbildningsnivå och en stor del av dem är i arbetsför ålder. Uppsala har i år klättrat några pinnhål i kategorin ”ekonomi”. Senaste bokslutet visar upp ett stabilt resultat, men äldreomsorgen behöver stärkas och ökad arbetslöshet är ett orosmoln.

Kommunen rankas högt i kategorin ”klimat/miljö”, och just nu byggs stadshuset om med sikte på ökad ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Det kommer till exempel bara att finnas ett fåtal parkeringsplatser, besökare förväntas gå eller cykla. Och när kommunens egen personal kör i tjänsten drivs fordonen i stort sett fossilfritt.

Invånare: 233 839

Kommunstyrelsens ordförande: Erik Pelling (S).

Jönköping är högt rankad i kategorierna arbetsmarknad, skola och hållbara samhällen.

Foto: Jönköpings kommun

Jönköping

Högt rankad i kategorierna arbetsmarknad, skola och hållbara samhällen. Jönköping har dessutom en gynnsam demografi, med många invånare i arbetsför ålder. 

Kommunen växer och beräknas år 2050 ha 200 000 invånare. Vi det laget kan Jönköping vara navet i de nya stambanor för höghastighetståg som nu ser ut att bli verklighet. 

Men Jönköping kan tydligen bli roligare. Invånarna uppmanades nyligen att komma med tips på var det kan skapas mer rörelse och roliga möten. Förslag på muralmålningar välkomnas, liksom kreativa förslag kring hur förbisedda platser kan bli inspirerande miljöer.

Invånare: 142 427

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Marie Nilsson (C) 

Halmstad kan bli superkommun för tredje gången.

Foto: Destination Halmstad AB

Halmstad

Halmstad har blivit Årets Superkommun två gånger och har nu chansen igen. Kommunen håller en hög och jämn nivå utan att nå den absoluta toppen i någon av de kategorier som ingår i rankningen. 

Stora kliv uppåt har tagits i ”ekonomi” och ”vård- och omsorg”, men Halmstad når sina högsta placeringar i de delar som handlar om goda förbindelser med omvärlden samt kultur och fritid. Inte så konstigt för en kommun som har direkttåg till Köpenhamn och en stolt historia kring både konst och musik. Kungen av Tylösand är låtskrivaren och musikern Per Gessle, som äger både hotellet och en stor villa där. 

Invånare: 103 754

Kommunstyrelsens ordförande: Jonas Bergman (M)

SMÅSTADS- OCH LANDSBYGDSKOMMUNER

Skövde har en stark arbetsmarknad, bra barnomsorg och god ekonomi.

Foto: Skövde kommun

Skövde

Mellan Vänern och Vättern ligger Skövde som har stark arbetsmarknad, bra barnomsorg, god ekonomi och en god samhällsutveckling. Samt ett kommunalt bostadsbolag som vunnit priser för sina satsningar på billiga ungdomsbostäder och hållbart byggande. 

En av kommunens stora arbetsgivare är Volvo Cars, som nu satsar stort på att montera och så småningom också bygga elmotorer i fabriken. Staden har en lång tradition kring bilmotorer. När den första Volvon byggdes 1927 hade motorn tillverkats i Skövde. 

Invånare: 56 791

Kommunstyrelsens ordförande: Katarina Jonsson (M)

Kalmar presterar väl i kategorin ”miljö och klimat” och har i år även chansen att åter bli Sveriges Miljöbästa kommun i Aktuell Hållbarhets rankning

Foto: Magnus Bremefors

Kalmar

I Kalmar är jämställdheten god, skolan bra och kulturlivet rikt. Kommunen har klättrat i rankningen av kultur och fritid, och nyligen påbörjades ett treårigt projekt som med stöd av EU ska utveckla Kalmars historiska kulturarv.

Landsbygdsutveckling är en viktig fråga i Kalmar eftersom nästan var fjärde invånare bor i samhällen utanför centralorten.

Kalmar presterar väl i kategorin ”miljö och klimat” och har i år även chansen att åter bli Sveriges Miljöbästa kommun i Aktuell Hållbarhets rankning. Ett pris som Kalmar kammade hem förra året.  

Invånare: 70 329

Kommunstyrelsens ordförande: Johan Persson (S)

Tredje gången gillt för Varberg? Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) framför kallbadhuset.

Foto: MATHIAS BERGELD

Varberg

Den halländska kustkommunen klev 2018 första gången in i matchen om att bli Årets Superkommun. Och vann. Året därpå var kommunen åter nominerad. Och vann. Ska det bli tredje gången gillt i år?

En god samhällsutveckling, ett inkluderande samhälle och en bra arbetsmarknad är kommunens starkaste kort. Som attraktiv sommarstad lockar Varberg till sig många nypensionerade invånare, vilket på lite längre sikt innebär krav på utbyggd äldreomsorg. Närheten till havet är ett av stadens trumfkort, men när sommaren 2021 är slut kan badandet fortsätta inomhus. Då invigs den nya simhall som kostat nära en halv miljard.

Invånare: 65 397

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M)

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev