lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Nominerad: Lindbäcks Bygg i samarbete med Rikshem

Publicerad: 19 april 2017, 22:15

Inom ramen för Lindbäcks Byggs samarbete med Rikshem i Umeå byggs bland annat Sveriges högsta trähus, åtta våningar högt. Foto: Lindbäcks bygg

I åratal pratades det om industriellt byggande. Lindbäcks Bygg gjorde det redan på 1990-talet – och hållbart, i trä. Att Rikshem beställt 3 000 bostäder bidrar till att Lindbäcks kan växa med en ny fabrik.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsbyggare

Efter den stora Sundsvallsbranden 1888 blev det förbjudet att bygga trähus högre än två våningar. Med modern byggteknik är brandsäkerheten hög, och 1994 togs förbudet bort.

– Vi byggde prefabricerade en- och tvåvåningshus, men hade en rejäl kris i början av 1990-talet. Vi gick från 100 anställda till 25 och var tvungna att hitta på något. Tillsammans med Luleå tekniska universitet tittade vi på möjligheten att använda vår teknik i flerfamiljshus, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg i Piteå.

1997 var de klara med sin lösning för flerfamiljshus. Men det stora genombrottet kom några år senare när de byggde 524 studentlägenheter i Kungshamra i Stockholm, som korades till Årets bygge 2005.

– Det fanns kanske en skepsis tidigare hos kunderna, men det blev en bekräftelse på att prövotiden var förbi.

Sedan dess har företaget vunnit flera upphandlingar, som Sabos Kombohus liksom SKL:s upphandling av typhus på 4–6 våningar. Men allra störst betydelse har avtalet med Rikshem fått, om att bygga totalt 3 000 hyreslägenheter varav 800 är uppförda.

– Det är vår i särklass största enskilda affär och ger oss en stabil grund att stå på, ­säger Stefan Lindbäck.

Numera är de över 200 anställda och utvecklar prefab­tillverkningen med en ny fabrik i Piteå. När den är utbyggd kommer Lindbäcks Bygg att kunna producera 2 500 bostäder per år.

– Vi får bra uppmärksamhet både för att vi bygger hållbart i trä och med en industriell process. Kunderna ser fördelarna med det. En liten kommun som vill bygga har ingen stor organisation på plats, men där kan vi komma in och ta ett större ansvar i processen.

Och råvarutillgången är inget problem. Familjeföretaget Lindbäcks startade 1924 just som en bysåg.

– Vi har aldrig haft så mycket skog i Sverige. Vi har 50 procent mer skog i dag än för 90 år sedan genom ett bättre skogsbruk. Ett avverkat träd ersätts med två nya. Vi tar träråvaran härifrån Västerbotten, säger Stefan Lindbäck.

Finansiellt har bolaget ett ytterligare ben genom fastighetsförvaltning. De har 1 500 egna hyreslägenheter i Piteå, Skellefteå och Luleå och bygger och säljer bostadsrätter i Mälardalen.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev