Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Nominerad: Aspö Eko-logi, Skövde

Publicerad: 19 april 2017, 22:15

”Det här är det moderna ekologiska boendet”, säger kommunägda Skövdebostäders vd Dan Sandén.

Foto: Mikael Ljungström

De allra högsta miljökraven, gånger tre. I de 244 lägenheterna i nya området Aspö Eko-logi i Skövde är hållbarheten en del av boendekvaliteten.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsbyggare

Skövdebostäders nya område Aspö Eko-logi är klassat enligt tre miljöcertifieringar: passivhusstandarden Feby 12, Miljöbyggnad Guld och Svanenmärkning. Med konsekvent ”fördel” för de högs­ta miljökraven.

– Att använda alla tre har aldrig gjorts tidigare. Det här är det moderna ekologiska boendet, säger Dan Sandén, vd för kommunala Skövdebostäder.

Och intresset har varit stort. Till de 61 lägenheterna i etapp två som snart är inflyttningsklara hade 600 personer bokat sig.

Egentligen tog alltihop sin början 1989, när bostads­bolaget köpte Aspö Gård för att använda som en fritids­oas där deras hyresgäster och andra Skövdebor kunde träffas och bekanta sig med gårdens djur.

– I 13–14 år har vi planerat för bostäder där. Då var det naturligt att göra det med ett hållbarhetsperspektiv. Men inte genom att de boende tvingas till miljöuppoffringar. Bara genom att bo här så bidrar man till ökad hållbarhet, säger Dan Sandén.

Bondgården med djuren är kvar, det finns en stor köksträdgård med växthus och kolonilotter som ska fungera som andra mötesplatser. I området blandas vanliga bostäder med äldre- och gruppboenden och en förskola.

– Bland dem som flyttar in är det fler barnfamiljer än vi trott. Vi har utgått från att det ska vara en bra blandning av olika generationer genom olika storlekar på lägenheterna. Och vi hoppas att ett starkt socialt liv ska utvecklas i området.

Lite dyrare än vanligt blir det. Men en tvåa på 56 kvadrat kostar ändå inte mer än 6 800 kronor i månaden.

– Produktionskostnaden ligger på 24 534 kronor per kvadratmeter, och det är en viktig aspekt. Höga miljökrav ska inte betyda att kostnaderna springer i väg. Skövde­bostäder står för investeringen på 440 miljoner, vår största någonsin.

– Det är helheten som gör Aspö Eko-logi unikt. Vi bygger det framtidsinriktade hållbara boendet som andra ska kunna inspireras av, säger Dan Sandén.

Janne Sundling, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev