måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Hög tid att nominera samhällets hjältar

Publicerad: 19 februari 2016, 11:06

Vid förra året Stora Samhällsgala fick Christina Eskilsson, Henrik von Sydow och Charlotta Barouma från Wästerläkarna 70+ ta emot priset som Årets Välfärdsförnyare. Foto: Robin Lorentz-Allard

Har du bidragit till att förnya välfärden? Är du en samhällsentreprenör? En samhällsbyggare? Då har du och dina medarbetare chans att få pris av Dagens Samhälle.


Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


För att uppmärksamma initiativ som utvecklar och förnyar välfärden har Dagens Samhälle instiftat tre priser:

■ Årets Välfärdsförnyare 
■ Årets Samhällsbyggare
■ Årets Samhällsentreprenör

Den 25 maj offentliggörs 2016 års pristagare. Det sker på Stora Samhällsgalan som Dagens Samhälle arrangerar på Cirkus i Stockholm.

Till dessa priser är det fritt fram att nominera sina medarbetare, sig själv eller någon annan. Årets Välfärdsförnyare och Årets Samhällsbyggare kan vara arbetsgrupper, verksamheter och projekt inom kommuner, landsting och regioner samt företag eller organisationer som är verksamma på den offentliga marknaden.

Årets Samhällsentreprenör kan vara en eller flera enskilda personer, ideella organisationer eller företag. De ska ha bidragit med en idé som är lösningen, eller en del av lösningen, på ett samhällsproblem.

Förra årets vinnare var Sabos Kombohus (Årets Samhällsbyggare), vårdcentralen Wästerläkarna 70+ (Årets Välfärdsförnyare) samt Berättarministeriet (Årets Samhällsentreprenör). De vann priserna i hård konkurrens med nästan 100 nominerade.

Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, fick pris för sin lansering av billiga standardiserade Kombohus som kan bidra till att pressa byggkostnader. Wäster­läkarna 70+ vann sin utmärkelse för ett systematiskt arbete kring äldre patienter. Berättarministeriet prisades för sina skrivarstugor där barn och unga som bor i socioekonomiskt svaga områden skriver om sina liv och andra berättelser, vilket syftar till bättre skolresultat.

Nominerade till Årets Samhällsbyggare var även Umeå kommun och Baltic-gruppen, som samarbetat kring bygget av kulturhuset Väven, samt det kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren i Sundby­berg som finansierar renoveringar med gröna obligationer.

I kategorin Årets Välfärdsförnyare var även Stockholms stads utbildningsförvaltning nominerad för ett webbverktyg som sporrar lärare att utveckla sin digitala kompetens, och Hälsostaden Ängelholm, som förbättrat samarbetet mellan kommunen, sjukhuset och primärvården.

Nära att vinna priset som Årets Samhällsentreprenör var den ideella föreningen Kodcentrum, som introducerar kodning till 9–13-åringar i sina kodstugor, samt Stiftelsen Ester, som med hjälp av mikrolån och utbildning stöttar arbetslösa utrikes födda kvinnor som vill starta företag.

Senast den 27 mars ska ­nomineringarna vara inne. En jury ledd av Dagens Samhälles tillförordnade chefredaktör Anna Sönne vaskar fram tre kandidater i varje priskategori och utser sedan en vinnare bland dessa. Kandidaterna presenteras i Dagens Samhälle senare i vår.

Så nominerar du dina favoriter

Nominera dina kandidater i de tre kategorierna: Årets Välfärdsförnyare, Årets Samhällsbyggare och Årets Samhällsentreprenör.

Nomineringar: Senast den 28 mars. Nominera din kandidat

här

.

Prisutdelning: Den 25 maj på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm.

Jury:
Göran Hägglund
, fd partiledare Kristdemokraterna. 
Metta Fjelkner, fd ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Erik Langby, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Nacka.
Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig Berättarministeriet som blev Årets Samhällsentreprenör 2015.
Anna Sönne, juryns ordförande, tf chefredaktör Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev