Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Här är Årets superkommuner 2015

Publicerad: 3 juni 2015, 22:15

Dagens Samhälle rankar kommunerna som är bäst rustade för framtiden.

SM i kommunal utveckling? Ja, nästan. DS har i samarbete med WSP rangordnat landets 290 kommuner i tio olika kategorier. Vinnarna är de som har haft bäst utveckling de senaste fem åren – och har bäst läge inför framtiden. Kvalar din kommun in på topplistorna?


Det kommunala framgångsreceptet kan skrivas ut så här: en ung befolkning med hög utbildningsnivå, stark kommunal ekonomi, hög sysselsättningsnivå, positiv inflyttning och ett bra företagsklimat.

– Superkommunerna levererar i ett antal dimensioner kopplat till långsiktigt god ekonomisk tillväxt, säger Fredrik Bergström, chef för WSP Analys & Strategi, som tillsammans med Dagens Samhälle gjort analysen som ligger till grund för Årets Superkommun.

De tre vinnarna, Luleå, Sundbyberg och Lomma - Årets Superkommuner, som firades på Stora Samhällsgalan i dagarna, finns i storstadsområden eller är ett eget regionalt tillväxtcentra.

– Urbaniseringen med inflyttning till storstäderna är typisk för många länder. De som kommer bra ut finns oftast i storstäderna. De välutbildade söker sig dit och andelen unga är högre vilket gör att de finns på arbetsmarknaden under längre tid.

I norr har vinnaren Luleå tampats med Kiruna och Umeå om segern.

– Flera gruvsamhällen har på senare år haft en fantastisk utveckling kopplad till mineralpriserna. Industrin har gått bra och genererat värden, men det innebär även risker, vilket vi också sett.

I Stockholmsregionen har den starkaste utvecklingen länge funnits på den norra sidan. Den är tydlig också i denna rankning där Sundbyberg, Solna och Danderyd gör upp om tätpositionen i Svealand.

– Stockholms innerstad börjar bli fylld. Utvecklingen sker alltmer utanför innerstaden, höga lokalhyror gör att många huvudkontor flyttar utanför staden. Men om kommunerna i söderort också får en positivare näringslivsutveckling kan de kanske matcha de här kommunerna.

En annan betydelsefull faktor för framgång är goda kommunikationer. När nya höghastighetståg ska korta avstånden finns det de som är i vinnarposition.

– När det blir en realitet blir det en stark kraft. För till exempel Jönköping kommer det att betyda betydligt bättre tillgänglighet och utvecklingsmöjligheter, säger Fredrik Bergström.

LÄS MER: De prisades på Stora Samhällsgalan
PLAY: Se videoklippen från prisutdelningarna
PLAY: Se videoklippen från intervjuerna

Kommuner som vill uppåt i framtidstabellerna har först en hemläxa att göra, menar Katrien Vanhaverbeke, vd för Arena för tillväxt, som drivs av Ica, Swedbank och Sveriges Kommuner och Landsting.

– Först måste man ha en bild av var man står, en bild som politikerna, förvaltningen och näringslivet delar. Många går i fällan att jämföra sig för mycket med andra kommuner, i stället för att se sina egna styrkor och svagheter, säger hon.

Ibland är styrkan att man kan erbjuda ett alternativ till trängseln eller höga bostadspriser i storstäderna.

– Men det finns en hel del tidigare industrikommuner som inte i tillräcklig utsträckning ser möjligheten att utveckla sig som pendlingskommun, där man har högst 45 minuter in till ett tillväxtcentra, men kan erbjuda helt andra levnadsvillkor.

Under våren har Arena för tillväxt och branschorganisationen Visita släppt en rapport om vilka möjligheter som finns för kommunerna i besöksnäringen. Andra kommuner har sett möjligheter i kunskapssamhällets nya industrier.

– Det händer spännande saker i både Luleå och Umeå med profileringen inom det digitala och informationsteknologin. Och där deras geografiska läge inte är någon nackdel, ibland snarare en fördel som med Facebooks etablering i Luleå.

Skulle ändå en tillväxthugad kommunstyrelse ge sig ut på inspirationsresa har Katrien Vanhaverbeke några tips:

– Gnosjö finns definitivt inte i centrum men har ändå visat på möjligheterna i en positiv attityd till små- och me­delstora företag. Sunne i Värmland och Vara i Västergötland har också hittat vägar att under omständigheterna lyckas bra med att växa.

Och vilken är då superkommunernas superkommun? Även om varje landsdel har sin vinnare finns det en som har anledning att sträcka på sig extra mycket. I den slutliga graderingen av framgångsfaktorer tar en kommun hem slutsegern och positionen högst upp på prispallen.

Grattis Super-Sundbyberg!

Årets Superkommun i Norrland: Superkommunen och iskalla Luleås heta internetstrategier

Förra året flyttade 600 personer till Luleå. Och 5 736 000 svenskar kopplade upp sig mot Luleå. Förr var det järn- och stålstaden. Nu är det IT-staden med ett växande tekniskt universitet.

Luleå är iskallt. Åtminstone delar av året. Det drar man nytta av. Och det är därför kommunen nu hänger ihop med Prineville, Oregon; Forest City, North Carolina och Altoona, Iowa som hemvist för Facebooks serverhallar.

– Etableringen har absolut betytt mycket. Inte minst genom den forskning och utveckling vid universitetet som kopplas till IT. Att Facebook vid första etableringen utanför USA väljer oss gör luleborna stolta och ger framtidstro. Det ger positiva effekter på flera områden, säger Yvonne Stålnacke (S), ks-ordförande i Luleå.

Iskall är också den iskub som Luleå Tekniska Universitet marknadsför sig med.

– De är fantastiskt duktiga på att sälja sig och på att koppla ihop sig med industrin. Det är bra utbildningar som lockar många studenter och betyder mycket både för kommunen och regionen.

Från luleborna däremot tycker Yvonne Stålnacke att det är mest varma reaktioner.

– Vi toppar i många medborgarmätningar. Invånarna tycker Luleå är en bra plats att bo och leva på. Det är bara i en fråga vi ser ett stort missnöje: bostadsfrågan. Men den jobbar vi hårt med. Bostadsbyggandet är den fråga vi ägnar mest kraft åt nu.

Ni vill bli större?
– Ja, vi skulle behöva bli något större. Vi har som mål att bygga för att vi ska kunna bli 10 000 fler invånare, säger Yvonne Stålnacke.

Årets Superkommun i Svealand: Superkommunen Sundbyberg är en vinnare som vill växa i midjan

Minst ökar mest. Sundbyberg var Stockholms­regionens lillebror, minst till ytan och med krympande industrisektor. Nu slåss de med Stockholm om huvudkontoren och växer snabbast i Sverige.

Jonas Nyberg (S) brukar inte ha hatt, men ofta bygghjälm. Han tar första spadtag för byggen mest hela tiden. Innan han blev ks-ordförande var han PR-konsult och han är fortfarande PR-minded.

– PR-tänket är viktigt. Har man ett bra varumärke lever man det. Sundbyberg är en charmig, expansiv och nära stad.

– Vi växer fyra gånger snabbare än genomsnittskommunen. Vi tycker tillväxt är positivt. Att Sveriges största bank, Swedbank, etablerade sig hos oss är bara ett av många kvitton på vår attraktivitet, säger han närmast ostoppbar.

”Sumpan” har 5 074 invånare per kvadratkilometer, mest i Sverige. Mer ska det bli.

– Jag tror inte det finns ett tak. Men vi måste vara smartare i vår planering genom att förtäta våra miljonprogramsområden. Vi flyttar bilarna under jord och bygger på parkeringar. Största utmaningen nu är att bygga 3 500 bostäder i kommunens midja vid Rissne och Hallonbergen.

LÄS MER: De prisades på Stora Samhällsgalan
PLAY: Se videoklippen från prisutdelningarna
PLAY: Se videoklippen från intervjuerna på Stora Samhällsgalan

Kommunen la på 50-talet fast principen att varje bostad skulle motsvaras av en arbetsplats. Då jobbade folk på Marabou och LM Ericsson. Nu jobbar de på till exempel Swedbank, Kronofogdemyndigheten och Svenska Spel.

– Den gamla strategin fungerar. Mycket beroende på att vi är Stockholms kanske bästa kollektivtrafikpunkt, med t-bana, pendeltåg, fjärrtåg, tvärbanan och nära till Bromma. Samtidigt har vi innerstadskvalitéer i vårt centrum.

Årets Superkommun i Götaland: Superkommunen Lomma har gått från trauma till framtidstro

Lommas största trauma är på väg att bli kommunens största tillgång. Nu omvandlas området där Eternitfabriken låg till bostäder. En tredjedel av de 1 500 bostäderna är redan klara.

Vid Lomma Eternit fick arbetarna stendammslunga och många dog i förtid. Nu andas området framtid, hit flyttar barnfamiljer från övriga Skåne.

– Vi hade en stor utflyttning på 70-talet och blev då en villaförort. Den utvecklingen har ännu mer förstärkts. Glädjande för oss är att så många högutbildade söker sig hit, det är nära till universitetet i Lund och högskolan i Malmö, säger Anders Berngarn (M), ks-ordförande.

Han pratar om ett ”positivt flow”, och visst – läget betyder mycket.

– Det är ett suveränt läge vid Öresund, det tar 30 minuter med bil till Kastrup. Men andra kommuner med liknande förutsättningar har inte lyckats. Vi har gjort en noggrann analys av hur vi kan stärka vårt varumärke.

Kvitton på att man lyckats ser han i att Lomma flera gånger utsetts till Sveriges bästa boende- eller skolkommun. Den är grannkommun till Malmö, men förskonad från dess sociala problem.

– Skolan är nog vår paradgren, bra boendemiljö och bra skolor gör att fler flyttar hit och ger en positiv spiral. Nu är ambitionen att växa med två procent de närmaste tio åren. Vi har också en utmaning i att skydda naturområden. Vi kan inte bygga sönder kommunen.

Bygger ni nya hyresrätter också?
– Vi äger inte mark själva och har inget kommunalt bostadsbolag. Hittills har inte marknaden velat bygga hyresrätter här. Men det är på gång, säger Anders Berngarn.

Janne Sundling

Kommunerna i topp

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/norrland.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/svealand.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/gotaland.pdf

​​​​​​

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev