måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Fyra vinnare som leder utvecklingen

Publicerad: 15 maj 2019, 19:20

Nu är de korade: Årets offentliga ledare. Årets samhällsbyggare. Årets samhällsentreprenör. Och Årets välfärdsförnyare.

Ämnen i artikeln:

Kommuner

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Det är en namnkunnig jury (se rutan nedan) som har haft det svåra uppdraget att utse vinnarna i de fyra kategorierna på Stora Samhällsgalan som Dagens Samhälle arrangerar.

– Vi har skapat priserna för att lyfta fram allt bra som pågår runt om i Sverige och uppmärksamma de goda exempel som vi ser finns, säger Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle samt juryns ordförande.

Juryn har utsett Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen, till Årets offentliga ledare. Hon vill kombinera affärsmässighet med goda syften.

Chris Österlunds uppdrag är att skapa vinst för ett bostadsbolag som finns i ett miljonprogram med stora renoveringsbehov.

Men varje fredag skriver hon också brev till sina medarbetare och hyresgäster. Och hon erbjuder långtidsarbetslösa hyresgäster kurser i svenska och jobb som städare.

– Alla våra alla insatser ska knytas till FN:s agenda 2030 och generera samhällsnytta, säger Chris Österlund.

Appen Matglad från Hushållningssällskapet Väst har korats till vinnare i klassen Årets samhällsentreprenör. Sällskapet har tagit fram två matlagningsappar. En inte helt originell idé, kan tyckas. Men apparna Matglad och Matglad-helt-enkelt tillför en extra dimension till den redan befintliga oceanen av mat-appar. Apparna förklarar hur man steg för steg går till väga när man ska laga mat: vad som ska handlas, vilka skålar som plockas fram och när de olika momenten ska sättas i gång.

Apparna är utvecklade i samarbete med LSS- och funktionshinderverksamheterna i Borås och Alingsås.

­– Att laga mat innebär väldigt mycket logistik och planering. Det började ju som stöd till funktionshindrade, men apparna har nått fler målgrupper än vad vi vågade hoppas på, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

Att bygga bostäder billigt för unga – hur gör vi det? Detta grunnar många samhällsbyggare över.

Årets samhällsbyggare Skövdebostäder har kanske kommit ett steg närmare gåtans lösning.

När bostadsbolaget skulle bygga 150 billiga bostäder var planlösningarna yteffektiva och likadana i hela huset. Badrummen levererades färdiga med toastol, spegel – och robotkaklade väggar.

Det var bara att lyfta in.

– Det är för lite industriellt tänkande i byggbranschen, säger Dan Sandén, tidigare vd för Skövdebostäder.

Årets välfärdsförnyare är Robotfabriken i Nacka kommun. Ett helt team på digitaliseringsenheten arbetar med robotisering. Detta har bland annat resulterat i roboten Yasemin – ett mjukvaruprogram som kan ta över enkla och repetitiva arbetsuppgifter från kommunens anställda.

– I stället för att jobba med administrativa arbetsuppgifter kan de anställda till exempel träffa kommuninvånare, säger Brita Rösblad, teknisk chef för digitaliseringsenheten.

På kommunens hemsida kan medarbetarna få tips om vilka arbetsuppgifter som mjukvaruroboten kan utföra.

­– Det ska vara väldigt lätt att hoppa på robotiseringståget, säger Brita Rösblad.

Juryn 2019

Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle, juryns ordförande.
Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister.
Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer.
Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.
Bo Frank, tidigare ordförande (M) i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev