Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Fyra högstadier blev ett för alla - bröt segregationen

Publicerad: 27 april 2017, 03:00

Vid entrén till den nybyggda delen av Nyköpings högstadium syns namnen på 2014 års elever.

Foto: Rickard Kilström

Nominerad till Årets välfärdsförnyare: NYKÖPINGS KOMMUN. I Nyköping slogs fyra olika högstadieskolor ihop till en storskola - för att komma åt skolsegregationen, få koll på kostnaderna och vässa elevernas meritvärden. På flera punkter har Nyköpingsmodellen redan nått målen.

Ämnen i artikeln:

Årets Välfärdsförnyare

I Nyköping såg skolsegregationen ut som på många andra håll i landet. I vissa skolor samlades elever med goda förutsättningar, i andra gick elever/barn med sämre förutsättningar. För att komma åt skillnaderna valde politikerna i Nyköping en mer radikal lösning och slog ihop fyra tidigare högstadieskolor till en enda, med 1 300 elever i blandade klasser och 200 anställda.

– Tjänstemannaorganisationen gjorde en analys av samhällsutvecklingen och kom med idén. Segregationen var cementerad och dynamiken för dålig på alla tidigare skolor, säger Henrik Eriksson, utbildningschef för årskurserna 7–9 och gymnasiet i Nyköpings kommun.

Efter ett blocköverskridande beslut startade den nya skolan 2014. Sedan dess har närvaron förbättrats, fler elever kommer i tid och skolekonomin har stabiliserats från underskott till nollresultat. Minus 10 miljoner kronor har blivit plus minus noll.

I vår går de första eleverna som var med från start ut ­nionde klass.

– Våra prognoser visar att det samlade meritvärdet överträffar det vi hade i den gamla organisationen. Vi ser ett trendbrott. Sedan starten ligger vi 10–15 poäng högre och det betyder att vi är en skola kring rikssnittet, säger Henrik Eriksson.

Under resans gång har modellen mött kritik. Bland annat för att fler elever har sökt sig till friskolor i Nyköping.

– Vid sammanslagningen var det ett fyrtiotal elever som valde bort den nya skolan. Men det har planat ut. Friskolorna är fulla och kan inte ta emot fler elever, säger Henrik Eriksson.

– Samtidigt har vi hela tid in- och utflyttning. En grupp kom tillbaka från friskolor i åttonde klass, och förra året ökade eleverna i skolan med ett trettiotal.

Nyköpingsmodellen har väckt stor uppmärksamhet. Ett trettiotal kommuner har varit på plats för studiebesök, modellen är referens i Skolkommissionens arbete och både Skolverkets chefer, riksdagsmän och regeringsföreträdare har besökt skolan.

Torbjörn Carlbom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev