Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Färgstark kommun mitt på Varaschlätta

Publicerad: 10 maj 2017, 20:01

Vara är Årets Superkommun i kategorin landsbygdskommun.

Vinnare i kategorin Årets landsbygdskommun: Vara. Di legger mett på schlätta, men gör möe för å va lite annevesare. Eller på rikssvenska: De ligger mitt på slätten men gör mycket för att vara lite annorlunda.


Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Det annorlunda i Vara kan vara att bygga ett stort konserthus som lockar besökare från när och fjärran. Eller att bygga om stationshuset och göra det till ett illblått konstverk. Eller att publicera en västgötsk ordlista för besökare.

– Om det låter vackert låter jag andra bedöma, men charmigt är det allt. Jag har lärt mig mycket från de äldre, som att inte säga en röd stuga utan en rô stôva, säger ks-ordföranden Fredrik Nelander till lokaltidningen.

På arbetsmarknaden är det starka industriföretag som dominerar i Vara. Här finns huvudkontor och tillverkning för två av de största kökstillverkarna – Kvänum och Vedum. Här finns också Volvo Pentas tillverkning av marina dieselmotorer.

LÄS MER OM SUPERKOMMUNERNA HÄR. 

I den lokala ”gnosjöorten” Kvänum bor 1 277 invånare, men det finns 1 635 arbetstillfällen i privata företag som tillsammans omsätter 3,4 miljarder kronor. Och orten har rent av två finhotell.

S blev valvinnare 2014, ökade från 31,8 till 35 procent och fick två nya mandat. Kanske beroende på sin lokala affischkampanj. Fredrik Nelander poserade själv med en yxa till rubriken ”Alltid på hugget”.

Annars är kulturen ett redskap. 2003 stod det nya konserthuset klart, samlokaliserat med gymnasiet. Här kan man ta emot 517 konsertbesökare. Nu går man vidare och satsar 150 miljoner på att bygga upp ett bildnings- och kulturkluster vid konserthuset. Bland annat med gymnasiala friskolan Academy of Music and Business.

– För en liten kommun är det ett stort beslut, men avgörande i ett längre perspektiv, säger Fredrik Nelander till Skaraborgs Läns Tidning.

Utan överdrift kan man kalla Vara en färgstark kommun. Den som kommer hit noterar (minst sagt) det illblå stationshuset. Kommunhuset är försiktigt gult, men många tar sikte på en fika på anrika och turkosgröna Conditori Nordpolen. Ingenjör August Andrée ska ha nödlandat i närheten med luftballong när han 1894 tränade inför sin polarexpedition.

Janne Sundling, reporter

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev