söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

En av Sveriges minsta kommuner premiärvinner Årets raket

Publicerad: 18 maj 2021, 13:57

Gamla Bruket i Munkfors är byggnadsminne sedan länge, men stålet är fortfarande näring för några av kommunens större företag. Foto: Joakim Backlundh

Den kommun som förbättrar sig mest i Dagens Samhälles rankning får från och med i år ett eget pris: Årets raket. Premiärvinnare blir en av Sveriges minsta kommuner. Värmländska Munkfors klättrar hela 78 placeringar.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerHållbart byggandeFlyktingmottagandeEkonomi

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Munkfors landar i totalrankningen på plats 177 av landets 290 kommuner. En av de mer anonyma placeringar man kan landa på, skulle man kunna säga. Men. För ett år sedan låg kommunen vid Klarälven i hjärtat av Värmland på plats 255. Den typen av förbättring av kommuners prestation på viktiga välfärdsområden är just vad Dagens Samhälle vill premiera med priset Årets raket.

Kanske är Munkfors mest känt som hemort för vår mest långvarige statsminister någonsin, Tage Erlander. Men han kom från kommunens andra tätort, Ransäter. Själva Munkfors får mer cred som uppväxtort för konstnären Lars Lerin.

Här bor bara 3 725 personer. Gamla Bruket är byggnadsminne sedan länge, men stålet är fortfarande näring för några av kommunens större företag.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Kommunens årsredovisning berättar om en ekonomi som mår förbluffande bra. Det är alls inte alla små kommuner med decennier av folkminskning bakom sig som har orkat skapa sund ekonomi. Men sedan 2015 har Munkfors lyckats göra stora överskott varenda år. Statsbidrag för ett stort flyktingmottagande gav en injektion, och Munkfors har byggt vidare trenden de senaste åren.

Kommuner som gör stora överskott kan sätta av delar till en resultatutjämningsreserv. Den största reserven i hela kommunsverige 2020, räknat per invånare, hade Munkfors. 

– Det visar väl att det går utmärkt att driva även en liten kommun, sa ekonomichefen Björn Fogelberg till Dagens Samhälle.

Munkfors blir en raket mycket tack vare skolan. Resultaten i både svenska och matematik har förbättrats kraftigt. Hållbar konsumtion är ett annat område där Munkfors utmärker sig, bland annat med hela 64 procent ekologiskt odlad åkermark. Även i kategorierna hållbara samhällen, inkluderande samhällen och förbindelser flyttar Munkfors fram sina positioner på sätt som motiverar titeln Årets raket.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2021. 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev