Få hela storyn
Starta din prenumeration
Stora samhällsdagen
Publicerad: 12 april 2017, 22:15
Sundbyberg, Båstad, Linköping, Luleå, Stockholm, Solna, Åre, Vara och Umeå är finalister i Årets Superkommun.
Dagens Samhälle synar för tredje året i rad landets kommuner i sömmarna. På Stora Samhällsgalan den 10 maj ska tre superkommuner utses. Här är de nio finalisterna.
Ämnen i artikeln:
Årets SuperkommunerFör tredje året i rad går Dagens Samhälle igenom mängder med statistik gällande landets kommuner. Syftet är att ännu en gång identifiera de kommuner som lyckats särskilt väl och slutligen kora tre superkommuner.
Vad är då att lyckas särskilt väl? Vi har samlat data från vitt skilda områden som sammantaget visar vilka som har haft en utveckling i särklass de senaste åren och står särskilt väl rustade inför framtiden.
Riktigt allt är inte som i fjol. Vissa förändringar har gjorts i modellen. Kommunernas ekonomi bedöms efter två mått i stället för ett. Det betyder att den kommunala ekonomin ges en något större vikt i sammanvägningen.
Måttet för företagande har bytts ut. I år tittar vi på kvoten mellan daglönebefolkningen och nattlönebefolkningen.
I korthet innebär det att kommuner premieras där människor arbetar och skapar värde, snarare än dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna.
– Vi har även lagt till kommunens satsning på kultur. En framgångsrik kommun rymmer trots allt mer än företag, skolor och järnvägsspår, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.
De andra måtten kvarstår:
■ l inflyttning från övriga landet
■ l antal bolag per invånare
■ l infrastruktur
■ l utbildningsnivå
■ l skolresultat och demografi
Kommunerna är liksom i fjol uppdelade utefter Tillväxtanalys kommunindelning, med avseende på befolkning och andelen i glesbefolkade områden. Tanken är att jämföra kommuner som är något så när lika.
Förutsättningarna är naturligtvis inte lika för alla. Utmaningen för varje kommun ligger snarare i att göra det bästa utefter dem.
Kategori: Storstadskommun
SUNDBYBERG
Landets till ytan minsta kommun lockar folk och företag från hela landet. När de inte beslutar sig för att slå sig ner hos den lokala rivalen Solna förstås. Rivalen som förra året drog längsta strået när superkommunerna skulle utses. Är det ”Sumpans” tur i år?
Invånare: 47 750
Ks-ordförande: Mikael T Eriksson (M)
STOCKHOLM
Huvudstaden kniper en nominering i år. En stor andel av befolkningen är i arbetsför ålder och kommunen redovisar goda ekonomiska resultat. En viss växtvärk syns i siffrorna, fler flyttar från Stockholm till övriga kommuner i länet än vice versa. Men fördelarna med att vara folkrik huvudstad är många – frågan är om de räcker hela vägen?
Invånare: 935 619
Ks-ordförande: Karin Wanngård (S)
SOLNA
Huvudkontorsmeckat med riktnummerområdets största köplada vann priset som superkommun förra året. Liksom Sundbyberg har kommunen ett geografiskt fördelaktigt läge mellan huvudstaden och Arlanda. Båda har dessutom goda kommunikationer med tunnelbana, pendeltåg och tvärbana. Solna får ytterligare en linje när tunnelbanan snart byggs ut.
Invånare: 78 129
Ks-ordförande: Pehr Granfalk (M)
Kategori: Täta kommuner
LULEÅ
Hög soliditet låter kanske inte så spännande men det ger poäng i vår rankning. Det, tillsammans med en välutbildad befolkning och goda förbindelser, gör att förra årets tvåa nomineras i år igen.
Luleå är också en kommun som man arbetar i och inte bara bor i, det premieras i årets undersökning.
Invånare: 76 770
Ks-ordförande: Yvonne Stålnacke (S)
LINKÖPING
Linköping utgör navet i en snabbt växande arbetsmarknadsregion. Universitetet bedriver forskning i världsklass inom exempelvis IT, nya material och handikappvetenskap. Kommunen har en välutbildad befolkning, stark företagsamhet och många av invånarna i arbetsför ålder. Uppskattningsvis en tredjedel av näringslivet har fortfarande någon anknytning till flygindustrin.
Invånare: 155 817
Ks-ordförande: Kristina Edlund (S)
UMEÅ
Norrlands folkrikaste kommun är också den som lägger flest kronor per invånare på kultur. Det har fortsatt även efter att Umeå var Europas kulturhuvudstad 2014. En stor andel av invånarna är i arbetsför ålder och medelåldern är överlag ung. Många lockas till universitetet som är ett av landets största.
Invånare: 122 892
Ks-ordförande: Hans Lindberg (S)
Kategori: Landsbygdskommuner
BÅSTAD
Båstad är mer än bara semesterhus och tennis, även om det förstås präglar kommunen sommartid. Kommunen huserar många småföretagare och en välutbildad befolkning. Dessutom med goda förbindelser till omgivningen. En berömd infrastrukturförbättring är den riksbekanta tunneln igenom Hallandsåsen.
Invånare: 14 614
Kommunstyrelsens ordförande: Bo Wendt (BP)
VARA
Inte bara det blåa stationshuset sticker ut i Vara. Kommunen lägger jämförelsevis mycket pengar på kultur och kan bland annat stoltsera med eget konserthus. Kommunen har lyckats vända en negativ trend. För några år sedan flyttade fler invånare från Vara till övriga landet. Numera är det tvärtom, fler flyttar till Vara än därifrån.
Invånare: 15 788
Kommunstyrelsens ordförande: Fredrik Nelander (S)
ÅRE
Man kan göra mycket på ett berg. Det går också att bygga en framgångsrik kommun i anslutning till ett. Det har Åre bevisat. Förra årets vinnare bland landsbygdskommuner är återigen nominerad. Kommunen präglas av unga invånare, många småföretagare och starka kommunala räkenskaper.
Invånare: 11 809
Kommunstyrelsens ordförande: Peter Bergman (S)
Ämnen i artikeln:
Årets Superkommuner