Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

De prisas för nytänkande

Publicerad: 16 maj 2018, 19:54

Årets fyra prisvinnare.

Tre välfärdsidéer och en ­ledare prisades på Dagens ­Samhälles Stora Samhällsgalan: en ­kunskapsbank för nyföre­tagare, en odlings­vision, en app för krishantering och en kommundirek­tör.


Ämnen i artikeln:

Årets VälfärdsförnyareÅrets SamhällsbyggareÅrets Samhällsentreprenör

Fyra vinnare hyllas i kategorierna Årets välfärdsförnyare, Årets samhällsbyggare, Årets samhällsentreprenör och Årets offentliga ledare.

– För oss är det viktigt att lyfta fram goda exempel samt ett sätt att visa på allt spännande och positivt som händer i kommun-Sverige, säger Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle.

Priset Årets offentliga ledare, hade premiär i år.

– Vi ser att det finns många extremt duktiga chefer och ledare inom offentlig sektor som alltför sällan får uppmärksamhet och beröm för det arbete de utför. Det här priset är ett sätt att försöka ändra på det, säger Olov Carlsson.

Bland alla nominerade inspirerande högre chefer inom kommun, landsting och region landet runt valde juryn Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved, som premiärmottagare av titeln. I Gislaved har hon drivit igenom en ny tillitsbaserad styrmodell samt benat ut och spetsat till en vildvuxen mängd mål som kommunen tidigare förväntades arbeta mot.

Bland de viktiga målen för henne själv finns att bygga ett lag som känner stolthet.

– Ja! Vi är inte tillräckligt stolta över vad vi gör tillsammans. Vi borde sträcka på oss mer och hjälpas åt att berätta den goda storyn, -säger Årets offentliga ledare.

Stolthet hittar man också i Lerum, över projektet Växtrum. Tillsammans med odlingsengagerade medborgare har kommunen med hjälp av stöd från lokala företag förvandlat outnyttjade stråk längs Säveån till sex nya visningsträdgårdar. Projektet är inne på sitt fjärde år och en del i visionen om Lerum som Sveriges ledande miljökommun till 2025. Årets samhällsbyggare kan man titulera sig redan nu.

– Fler och fler kommer resande för att uppleva platserna, säger kommunens projektledare Mattias Christensen.

Titeln Årets samhällsentreprenör går till krishanteringsappen Cocrisis som på kort tid väckt stort intresse. Tillsammans med Staffanstorps kommun har utvecklarna tagit fram en app för effektivare krishantering i kommuner, utan behov av ring- eller mejllistor. När en incident inträffar når Cocrisis app alla berörda med krisinformationen, snabbt och samtidigt.

– Här samlas all information och kommunikation i krishanteringen i en och samma plattform. Och den är enkel att använda, säger Alexis Nicou, vd på Grannkompaniet.

Till vinnare i klassen Årets samhällsförnyare utsåg juryn One Stop Future Shop, ett kunskapsnätverk i Biskopsgården i Göteborg som verkar för att minska segregation genom att hjälpa utrikesfödda unga och särskilt kvinnor att starta företag.

I ett ymnigt samarbete med 33 partner erbjuder man gratis kurser och juridiskt stöd på många språk. Över 1 000 personer har fått hjälp och 100 bolag startats. Nu permanentas projektet.

– Vi kliver in med kommunala pengar. Projektet har varit så framgångsrikt att vi vill fortsätta, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

One Stop Future Shop

Motivering: När olika delar av samhället väljer att samverka mot ett gemensamt mål kan det bli hur bra som helst. Årets vinnare har lyckats bygga framtidstro i utsatta grupper, ge röst åt människor som normalt har svårt att bli hörda och skapa sysselsättning hos dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Vinnaren har lyckats visa att tillsammans bygger vi samhällen och tillsammans blir vi starka.

Växtrum i Lerum

Motivering: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.

Cocrisis

Motivering: Årets vinnare har hittat en smart lösning på ett problem som alltför många runt om i Sverige känner igen. När behovet är som störst, tid är en bristvara och information måste ut till många på en gång skapar vinnarna struktur och effektivitet även i de mest pressade lägen oavsett var alla berörda finns.

Malin Aronsson, kommundirektör Gislaved

Motivering: Med ett starkt driv och stort person­ligt engagemang har Årets ­offentliga ledare genom tydlighet och trygghet i beslutsprocesserna fått såväl organisationen som ­individerna att lyfta sig. Genom en ny styr­modell, ett tydligt målarbete och stor delaktighet från medarbetarna har hon skapat trygghet och en ökad stolthet i sin kommun.

Juryn 2018

■ Olov Carlsson: Chefredaktör och vd, Dagens Samhälle – juryns ordförande 
■ Åsa Romson: Forskare och expert på IVL Svenska miljöinstitutet, tidigare vice statsminister och språkrör (MP) 
■ Håkan Sörman: Tidigare vd, Sveriges Kommuner och Landsting, ordförande för Karolinska universitetssjukhuset
■ Veronica Magnusson: Ordförande Vision
■ Roland Åkesson: Ks-ordförande och kommunpolitikens mesta valvinnare (C) i Mönsterås under 30 år

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev