Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

De kan bli Årets samhällsentreprenör

Publicerad: 2 maj 2018, 19:00

Cocrisis, Politikerveckan i Järva och Vän i Umeå slåss om att bli Årets samhällsentreprenör. Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Maja Suslin/TT, Erik Mårtensson/Bildbyrån

Tre kandidater tävlar om titeln Årets samhällsentreprenör 2018 när Dagens Samhälle för fjärde gången delar ut priset.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsentreprenör

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


De tre finalisterna är valda bland ett tjugotal nominerade ideella organisationer, företag och personer som stått för en idé som är lösningen eller bidrar till lösningen på ett samhällsproblem. Vinnaren koras på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 16 maj.

Här är de tre nominerade till priset Årets samhällsentreprenör 2018:

Effektiv krishantering genom en säkerhetsapp

Var står krishanteringspärmen? Det är frågan för många chefer i kommunal verksamhet när en allvarlig incident inträffar. Där finns informationen, telefonnumren och nyckelpersonerna för att dra i gång krishanteringsarbetet via mejllistor och samtal.

Cocrisis är den digitala plattformen för effektivare krishantering i kommuner. När krisen inträffar i till exempel skolan öppnar säkerhetsappen en säker tvåvägskommunikation som når lärarna, krisledningsgruppen, räddningstjänsten/polisen, kommunikationsenheten med relevant information för beslut. Till alla samtidigt.

– Här samlas all information och kommunikationen i krishanteringen i en och samma plattform. Säkert utan spridning. Och viktigast av allt – den är enkel att använda, säger Alexis Nicou, vd för Grannkompaniet.

Grannkompaniet har tagit fram systemet i samarbete med Staffanstorps kommun, som hösten 2017 var först med att installera Cocrisis som centralt verktyg för hela kommunens krislednings- och trygghetsarbete.

– Det fantastiska med appen är att alla berörda ser kommunikationen i realtid. Man slipper undra vem som svarat eller tagit sig an uppgiften, säger Patrik Runesson, ansvarig för strategisk säkerhets- och trygghetsplanering i Staffanstorps kommun.

Systemet bygger på teknik som ursprungligen knöt samman grannar i bostadsområden för snabb kommunikation kring olyckor eller inbrott. För den innovationen vann Grannkompaniet 2017 säkerhetsbranschens pris Security Awards som årets tekniklösning.

Den specialiserade tjänsten för kommunala behov väcker just nu stort intresse. Eslöv, som drabbats av problem vid stora elavbrott, har handlat upp Cocrisis som nytt krishanteringssystem.

Malmö stad testar systemet i några skolor, testperioder planeras även i skolor i bland annat Höganäs, Hässleholm och Jönköping. Även Sveriges Kommuner och Landsting har tecknat avtal för sin egen organisation.

En sommarvecka flyttar politiken till utanförskapet

Alla politiker talar om utanförskapsområden. Få talar i dem. Eller till människorna som lever här. Det ville den ideella föreningen The Global Village och grundaren Ahmed Abdirahman ändra på. Därför bjöd de 2016 in riksdagspartierna i samband med Järva filmfestival, som man arrangerat sedan 2013.

– Vi kände att kulturen räcker inte, vi måste få in politiken. Här bor människor från länder där demokratin är mycket svag eller inte ens existerande. Vi vill föra det demokratiska samtalet om integrationen närmare de människor som verkligen är berörda, säger Ahmed Abdirahman.

Första året var tidsmarginalerna knappa, men stadsdelspolitikerna kom. Liksom Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör. Föreningen kände att de hade träffat rätt och satsade på Politikerveckan som eget arrangemang 2017. Och då gick det ännu bättre.

Tidningar skrev 950 artiklar, riksmedierna sände i tv och radio, och debatten blev nationell. Alla riksdagspartier deltog med sina partiledare under veckan på Spånga IP, som ligger intill Tensta och Rinkeby i nordvästra Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven struntade i Almedalsveckan och gjorde en tydlig markering att han valde Politikerveckan Järva i stället. Med det ser det ut som en ny institution i svensk politik är etablerad.

– Politikerna har tagit till sig vårt budskap. Läs inte om oss, tala med oss i stället. Det finns 61 förorter i Sverige, här bor 500 000 människor från mängder av olika kulturer. Det handlar om vår framtid som folk tillsammans, säger Ahmed Abdirahman.

Årets upplaga planeras för fullt. Klart redan är att programmet för 2018 återigen innehåller medverkan av samtliga riksdagspartiers partiledare, samt Feministiskt initiativs Gudrun Schyman. 115 utställare kommer och 76 seminarier ligger planerade.

En utmaning för föreningen är att få fler människor från förorterna omkring Järvafältet att besöka Politikerveckan, träffa politikerna och träffa varandra. Årets program blir mer komprimerat, med färre timmar men ökat innehåll.

– Vi har jobbat hårt med hur vi ska göra veckan ännu bättre, och nu ser vi hur vi växer så det knakar, säger Ahmed Abdirahman.

Uthålligt brobyggande mellan människor

Vän i Umeå är långt ifrån Sveriges enda projekt som bidrar till att integrera nya människor i vårt land. Det är inte heller det största. Men uthålligheten som idéburen rörelse och den stadigt växande verksamheten visar att Vän i Umeå är ett projekt som lyckas.

– Det häftiga är att vårt nätverk är väldigt organiskt, människor kan komma in jätteenkelt och påverka och skapa aktiviteter utifrån om de vill. Vi har inte så mycket färdiga mallar och former, säger grundaren Åsa Norin.

Vän i Umeås aktiviteter skapas tillsammans i ömsesidighet. Ingen svensk guidar någon invandrare. Ingen är coach för någon annan. Verksamheten skapar natur-liga mötes-platser mellan invandrare och svenskar med gemensamma behov av vänskap, aktiviteter och lärande. Över alla åldrar.

En Facebookgrupp med 4 500 medlemmar är central och själva verksamheten sker i tre huvudsakliga former:

■ Matchningar – enskilda, familjer och ensamkommande barn matchas ihop med svenskar utifrån en databas man byggt upp och personliga intervjuer. Totalt har man genomfört 700 matchningar av individer/familjer. Minst 1 400 personer har alltså deltagit, men då det ofta handlar om familjer är antalet involverade väsentligt fler.
■ Öppna arrangemang som språkkaféer, fester med mera.
■ Gruppaktiviteter – varje vecka är grupper i gång i varierande aktiviteter som dans, volleyboll, pingis, matlagning. Initiativen kommer inifrån rörelsen och samarbetar gärna med föreningsliv och organisationer i Umeå.

Nätverket har drivits på ideell basis utan andra finansiärer än gåvor. På senare år har Röda Korset och Svenska kyrkan finansierat en deltidstjänst och från 2018 finns en överenskommelse med Umeå kommun som ger Vän i Umeå möjlighet till fyra anställda på 2,5 heltidstjänster i två år.

– Det betyder mycket. Vi har vuxit väldigt snabbt och vi höll på att gå på knäna. Det är så många som hör av sig och vill samarbeta med oss, och nu kan vi vara mer tillgängliga, mer strukturerade, säger Åsa Norin.

Nominerad: Cocrisis – mobil krishantering för kommuner

När en allvarlig incident inträffar i skolan eller på äldreboendet kan Cocrisis säkerhetsapp med ett fåtal tryck nå ut med krisinformation till alla berörda i organisationen. Snabbt och samtidigt.

Nominerad: Politikerveckan Järva

Alla riksdagspartier deltog och statsministern valde Politikerveckan Järva framför Almedalen. Framgången 2017 gör Politikerveckan Järva till en knutpunkt för integrationspolitisk debatt.

Nominerad: Vän i Umeå

Vän i Umeå startade 2011 som ideellt nätverk för mötesplatser och kontakter mellan svenskar och invandrare. 2017 var rörelsen större än någonsin med 6 000 deltagare i egna arrangemang.

Juryn 2018

■ Olov Carlsson: Chefredaktör och vd, Dagens Samhälle – juryns ordförande 
■ Åsa Romson: Forskare och expert på IVL Svenska miljöinstitutet, tidigare vice statsminister och språkrör (MP) 
■ Håkan Sörman: Tidigare vd, Sveriges Kommuner och Landsting, ordförande för Karolinska universitetssjukhuset
■ Veronica Magnusson: Ordförande Vision
■ Roland Åkesson: Ks-ordförande och kommunpolitikens mesta valvinnare (C) i Mönsterås under 30 år

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev