Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

De har nominerats till Årets Superkommun

Publicerad: 5 maj 2015, 02:15

Nio kommuner är nominerade till utmärkelsen Årets superkommun.

Tre kandidater från vardera landsdel, eller totalt nio kommuner, är med i slutstriden om titeln Årets Superkommun. Priset delas ut av Dagens Samhälle i samband med Stora Samhällsgalan i slutet av maj.


Ämnen i artikeln:

Kommuner

Vilken kommun har högst sysselsättning? Vart flyttar folk? Och var är den kommunala ekonomin bäst? Svaren på dessa och ytterligare sju frågor ligger till grund för när Dagens Samhälle, för första gången någonsin, utser Årets Superkommun.

Syftet med den årligen återkommande utnämningen är att uppmärksamma och lyfta fram de kommuner som har bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar. Tio statistiska variabler har identifierats genom noggrann analys. Och samtliga fungerar som kommunala värdemätare inför framtiden.

– Vi har jämfört samtliga svenska kommuner i termer av bland annat demografisk profil, befolkningstillväxt, sysselsättning, flyttnetto, inkomstutveckling och utbildningsnivå. Var för sig är variablerna intressanta, men tillsammans blir de något helt annat. Då ges bilden av vilka kommuner som verkligen har slagläge, säger Erik Juhlin, researchchef på Dagens Samhälle.

I år kommer tre kommuner att utses till Årets Superkommun, en från vardera landsdel: Norrland, Svealand och Götaland. Tre kommuner i respektive landsdel har nominerats till årets utmärkelse:

■ För Norrland nomineras Kiruna, Luleå och Umeå.
■ För Svealand nomineras Danderyd, Solna och Sundbyberg.
■ För Götaland nomineras Härryda, Lomma och Mölndal.

NOMINERADE I GÖTALAND

Mölndal. Välutbildade, yngre och välavlönade. Sådana är Mölndalsborna. I alla fall om man ser till kommunens tre bästa superkommunvariabler. Drygt 73 procent av invånarna är under 55 år, jämfört med rikssnittet som är knappt 69 procent. Det borgar för en god arbetskraftsförsörjning.
Invånare: 62 927
Kommunstyrelsens ordförande: Marie Östh Karlsson (S)

Härryda. Kvalar in på topp-fem bland Götalandskommunerna i inte mind­re än sju av tio superkommun­variabler. Höga förvärvsinkomster och en hög sysselsättningsgrad varvas med något lägre utbildningsnivåer. Har Härryda vad som krävs för att bli Götalands superkommun?
Invånare: 36 291
Kommunstyrelsens ordförande: Per Vorberg (M)

Lomma. Höga förvärvsinkomster, höga utbildningsnivåer och tillgängliga arbetsplatser är utmärkande drag för Lomma. (Precis som Danderyd!) Och det tycks locka invånare till kommunen som även uppvisar Götalands högsta inrikes flyttnetto i relation till kommunens invånarantal.
Invånare: 22 946
Kommunstyrelsens ordförande: Anders Berngarn (M)

NOMINERADE I SVEALAND

Sundbyberg. Kommunen som har vuxit mest av alla under de senaste åren. Sedan 2010 har invånarantalet ökat med inte mindre än 14 procent. Kommunen tycks attrahera yngre personer och har en hög andel invånare under 55 år – alltså personer i arbetsför ålder – i ytterligare ­flera år.
Invånare: 44 090
Kommunstyrelsens ordförande: Jonas Nygren (S)

Danderyd. Svealands högsta förvärvsinkomster, en hög utbildningsnivå och många tillgängliga arbetsplatser. Det är Danderyd det. Något sämre placerar sig kommunen avseende löneutveckling, men det är ju svårt att växa relativt från redan höga nivåer.
Invånare: 32 295
Kommunstyrelsens ordförande: Olle Reichenberg (M)

Solna. Solna har haft Svealands bästa löneutveckling och även en god befolkningsutveckling. Men det är inom företagsklimat som man dominerar. Solna har toppat Svenskt Näringslivs rankning de senaste sju åren, varav de fem senaste årens placeringar har vägts in i superkommunrankningen.
Invånare: 74 041
Kommunstyrelsens ordförande: Pehr Granfalk (M)

NOMINERADE I NORRLAND

Kiruna. Norrlands största kommun. Punkt. Kiruna sticker ut bland Norrlandskommunerna i variabler som sysselsättningsgrad och förvärvsinkomst. Kommunens ekonomi hör också till de bättre.  Just det ja, kommunen är till och med störst i Sverige.
Invånare: 23 241
Kommunstyrelsens ordförande: Kristina Zakrisson (S)

Luleå. Drygt 43 procent av Luleås befolkning har eftergymnasial utbildning. Det kan jämföras med den genomsnittliga Norrlandskommunen där motsvarande andel är knappt 28 procent. Men så ligger också Skandinaviens nordligaste tekniska universitet i kommunen.
Invånare: 75 966
Kommunstyrelsens ordförande: Yvonne Stålnacke (S)

Umeå. Norrlands största kommun – sett till antal invånare. Precis som Luleå en universitetsstad och därmed även en kommun med en välutbildade invånare. Befolkningstillväxten är Norrlands högsta och umeborna är i hög grad i arbetsför ålder.
Invånare: 119 613
Kommunstyrelsens ordförande: Hans Lindberg (S)

Annika Almgren

Ämnen i artikeln:

Kommuner

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev