Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Dags att nominera till tre prestigefulla priser

Publicerad: 18 februari 2015, 23:15

I juryn sitter Irene Svenonius, Cecilia Schelin Seidegård, Catharina Elmsäter-Svärd, Stig Henriksson. Juryns ordförande är Mats Edman.

För att uppmärksamma initiativ som startats för att utveckla välfärden och stärka samhällsutvecklingen utlyser Dagens Samhälle tre nya priser: Årets samhällsbyggare, Årets välfärdsförnyare och Årets samhällsentreprenör.


Runt om i landets kommuner, landsting och regioner pågår hårt arbete med många projekt som ska bidra till samhällets utveckling och förbättra välfärden.

– Många av de här initiativen förtjänar mer uppmärksamhet än de får. Dessutom finns det mycket att lära av hur andra har löst sina problem. Därför vill vi synliggöra dessa satsningar, säger Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle.

Således instiftar Dagens Samhälle tre tunga priser som delas ut på den kommande Stora Samhällsgalan den 28 maj: Årets samhällsbyggare, Årets välfärdsförnyare och Årets samhällsentreprenör.

– Vi uppmanar våra läsare och andra intressenter att anmäla kandidater till priserna på vår nomineringssajt stora­samhällsgalan.se. Det står öppet för alla att bidra med projekt, säger Staffan Hällerfors, marknads- och försäljningschef på Dagens Samhälle.

– Priserna kan delas ut till en eller flera privata, offentliga eller ideella aktörer, tillsammans, eller var för sig. När det gäller Årets samhällsentreprenör kan priset också tilldelas en person.

Anmälningsförfarandet är redan i full gång. De anmälda projekten kommer att grans­kas av en namnkunnig jury som efter nomineringstidens utgång utser tre projekt för respektive utmärkelse som officiellt blir nominerade.

I juryn sitter Irene Svenonius, tidigare stadsdirektör Stockholms stad; Cecilia Schelin Seidegård, landshövding Gotland; Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister (M); Stig Henriksson, riksdagsman (V) och tidigare mångårig kommunstyrelseordförande i Fagersta. Juryns ordförande är Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle.

– Många av projekten kommer också att få redaktionell uppmärksamhet i tidningen under april och maj, på sina egna meriter, som bra exempel på hur samhället och välfärden kan utvecklas, säger Mats Edman.

I år är första gången som de priserna delas ut. Men det är bara början.

– Priserna kommer att delas ut årligen, för att visa upp det hårda arbete som kommuner, företag och ideella aktörer utför för att utveckla vårt gemensamma samhälle, säger Staffan Hällerfors.

Torbjörn Carlbom, Reporter

Så kan du nominera

Dagens Samhälle har startat en sajt på nätet där vem som helst kan nominera spännande kandidater till de tre priserna. Det handlar om ett enkelt förfarande där man i korthet beskriver projektet, vilka resultat som har uppnåtts och varför det är nyskapande och framtidsinriktat.

Webbplats: storasamhällsgalan.se.

Deadline: Nominera senast 27 mars.

De tre lanserade priskategorierna

• Årets samhällsbyggare
Priset går till: Ett framtidsinriktat projekt eller en nyskapande förändring som rör bostäder, energi, infrastruktur eller social/miljömässig hållbarhet.
Kategorin är öppen för: Kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag.
Priset kan delas ut till: En eller flera privata eller offentliga aktörer, tillsammans eller var för sig.

• Årets välfärdsförnyare
Priset går till: En verksamhet, ett projekt eller ett nyetablerat arbetssätt som har bidragit till förnyelse inom förskola, skola, vård eller omsorg.
Kategorin är öppen för: Kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag.
Priset kan delas ut till: En eller flera privata eller offentliga aktörer, tillsammans eller var för sig.

• Årets samhällsentreprenör
Priset går till: En idé som är en lösning eller en del av lösningenen på ett samhällsproblem.
Kategorin är öppen för: Ideella organisationer, företag eller en person.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev