tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Årets Superkommun storstadskommuner: Lillebror Mölndal segrare

Publicerad: 18 maj 2021, 13:50

Mölndal är en modernt offensiv kvarnby vid ån.

Foto: Mostphotos

Mölndal har snuvats på mållinjen i de två senaste rankningarna av storstadskommunerna. Men i år kan inget stoppa den modernt offensiva kvarnbyn vid Mölndalsån.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerArbetsmarknadKulturDigitaliserad vårdStadsplanering

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Omgärdad av en så mäktig storebror som Göteborg vore det lätt att bara glida med. Men Mölndal vill mer. Även om man samarbetar flitigt med storebror är det uppenbart att Mölndal värnar om att utveckla sin attraktivitet på egna meriter. Ett markutbyte med Göteborg för tiotalet år sedan säger kanske något: Göteborg fick de 22 000 kvadratmeter man ville ha, men Mölndal tog 77 000 kvadratmeter i gengäld.

Bland genomgående starka nyckeltal är arbetsmarknad samt kultur och fritid trumfkorten. Mölndal är en jobbkommun, här är lönesumman som produceras inom kommunen större än de egna invånarnas inkomster. Arbetslösheten är låg och Mölndal når starka noteringar för både flyktingars och utrikesföddas integration på arbetsmarknaden.

Kanske finns risk för vinsttrötthet för Årets Superkommun bland de 46 storstads- och storstadsnära kommunerna. Fackförbundet Vision utsåg helt nyss Mölndal till Årets kulturkommun. Utnämningen har gott stöd i Dagens Samhälles siffror. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Mölndal har ökat invånarantalet med 8,5 procent sedan 2016. Visionen om 70 000 invånare är möjligen inte en vision längre utan faktum. Vid årsskiftet saknades bara 99 personer och Mölndal bygger friskt.

Förra året togs första spadtaget för ett nytt life science-kluster intill Astra Zenecas fabriksområde. Här ska bli bostäder för forskare och studenter ihop med 7 000 nya arbetstillfällen i hälsorelaterade verksamheter, är det tänkt. Ett annat av Mölndals stora utvecklingsprojekt sätter just kulturella värden på sin spets. 2006 lades tillverkningen i Korndals pappersbruk ned. Området Forsåker intill centrum och gamla kvarnbyn var platsen för papperstillverkningen som pågått sedan 1653. I dag är Forsåker en skugga av sin forna livskraft. Men området ska förvandlas. Bli till ny stadsdel, med boende, handel och arbetsplatser. Stadens projekteringskostnader beräknas till 1,5 miljarder kronor.

Diskussionen med invånarna är dock flitig kring hur förvandlingen ska gå till. För även om Forsåker inte är som förr så står bebyggelsen här för kärnvärden i Mölndals historia.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2021

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev