Stora samhällsdagen
Årets Superkommun städer och stadsnära kommuner: Uppsala upp i toppen
Publicerad: 18 maj 2021, 13:40
Uppsala är en cykelstad och har lägst bilberoende i landet. Foto: Pontus Lundahl/TT
Rikets fjärde stad är ständigt på vippen att bli storstad. Dit når man inte, men nu klättrar Uppsala i alla fall upp i topp som Årets Superkommun bland 108 städer och stadsnära kommuner.
Uppsala tar hem en kategori man inte riktigt vill tillhöra. Redan 2011 utropade Uppsala sig till storstad. Då passerade kommunen nämligen den magiska gränsen 200 000 invånare. Men dåvarande SKL sa nej. Kommungruppsindelningen från 2011 gjordes på 2010 års befolkningstal och då låg Uppsala på fel sida gränsen. 2017 gjordes kommungruppsindelningen om senast, och nu hade ju Uppsala med råge dundrat över 200 000 invånare. Rikets fjärde stad växer ofta med över 5 000 invånare per år. Men Uppsala fick tji igen. SKR har anpassat kommungruppernas definitioner till växande befolkning och inte minst växande städer, och kräver nu av en storstad att mer än 200 000 invånare ska bo i tätorten. Och Uppsala, som har vid och folkrik landsbygd, rymmer än så länge bara cirka 165 000 invånare i tätorten. Så formell storstadsstatus får vänta.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.
Däremot är väntan på titeln Årets Superkommun över. Uppsala kliver upp i topp inte minst tack vare förbättrade nyckeltal för kommunens ekonomi. Resultaten har blivit starkare de senaste åren, och kryddat med en del försäljningar av bostäder och mark har det gett starka siffror för finansieringen av kommunens egna investeringar – trots att Uppsala investerar friskt.
I de Agenda 2030-relaterade nyckeltalen är Uppsalas position stark. Inom klimat- och miljö kommer kommunen på femte plats i hela landet. Profilen som cykelstad är inte bara en tankebild, Uppsala har totalt sett landets lägsta bilberoende.
Det går igen i stadsplanering och även när kommunen bygger nytt stadshus för ungefär 1 miljard. Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet ligger i fokus för bygget, parkeringsplatserna blir få. Och där bilar ändå behövs i kommunens organisation ökar miljöbilarna stadigt sin andel.