lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

Årets Superkommun småstads- och landsbygdskommuner: Prisade Kalmar starkast

Publicerad: 18 maj 2021, 13:24

Under 1300-talet omgavs dåvarande gränsstaden Kalmar av en ringmur som skydd mot inkräktare, men numera jobbar kommunen med en mer inbjudande attityd.

Foto: Mostphotos

Flera utmärkelser i fjol visar att Kalmar gör ett och annat rätt. Rentav så rätt att Kalmar nu pressar sig förbi dominanten Varberg i Dagens Samhälles breda jämförelse och blir Årets Superkommun bland småstads- och landsbygdskommuner.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerJämställdhetLandsbygdNäringslivsklimatDigitaliserad vård

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Även vid sidan om pandemin var 2020 ett stort år för Kalmar. Kommunen passerade 70 000 invånare. Under 1300-talet omgavs dåvarande gränsstaden Kalmar av en ringmur som skydd mot inkräktare, men numera jobbar man med en inbjudande attityd och har vuxit med nära 1 000 invånare årligen i flera år. 

Kanske lockas de av Kalmars starka skolresultat; kommunen driver skolan billigt men bra. Eleverna når goda resultat och lärarkompetensen är genomgående hög. Kalmar toppar kategorin skola bland de 136 småstads- och landsbygdskommunerna.

Kalmar värnar sin stora och relativt folkrika landsbygd. Utbyggnad av fiber, bygdepengen och arbete med servicepunkter renderade kommunen titeln Årets landsbygdskommun i fjol. Bland andra titlar man rodde hem samma år märks Miljöbästa kommun i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Jämställdhet är ett annat toppnummer i Kalmar. Kvinnors och mäns medianinkomst bland kommun- och regionalt anställda visar exempelvis ovanligt liten övervikt för männen. Demografin är också gynnsam för Kalmar, befolkningen är i hög grad i arbetsför ålder. 

Däremot arbetar de inte i egna företag så ofta. Bland småstads- och landsbygdskommuner är de egna företagen generellt många per invånare. Men Kalmar ligger i bottenskiktet här. En tröst är att de som faktiskt driver företag är klart nöjda med kommunens service, enligt SKR:s färska undersökning.

E-hälsoområdet ligger Kalmar varmt om hjärtat. Man samarbetar med bland annat Linnéuniversitet för att öka användningen av e-hälsotjänster och skapa tillväxt inom näringslivet inom e-hälsa och välfärdsteknik. Kommunen har haft som mål att bli bästa e-hälsokommun till 2022, men det är en utmärkelse Kalmar nu tror att man får vänta på till 2025.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2021. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev