Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

500 läxhjälpare stödjer elever med skakiga betyg

Publicerad: 3 maj 2017, 22:10

Högstadieeleverna Kristopher Vargas och Trinidad Zuniga diskuterar med Läxhjälpens generalsekreterare Maria Arneng på Skarpatorpsskolan i södra Stockholm. Foto: Rickard Kilström

Nominerad till Årets samhällsentreprenör: LÄXHJÄLPEN. 1 500 elever med stor risk att inte klara godkända avgångsbetyg i grundskolan får individuellt studiestöd i Stiftelsen Läxhjälpens program i dag. Erfarenheten talar ­tydligt: de allra flesta kommer att lyckas.

Ämnen i artikeln:

Årets Samhällsentreprenör

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Priset för en ung människa som misslyckas i skolan kan bli utanförskap, inte sällan livslångt.

Med finansiering från partners i framför allt näringslivet verkar Stiftelsen Läxhjälpen för att misslyckandena ska utebli. Insatserna riktas dit där riskerna är som störst.

I dag samarbetar Läx­hjälpen med 45 högstadieskolor i nio kommuner, skolor i utsatta områden där andelen elever som inte klarar behörighet till gymnasiet är extra stor.

– Vi riktar oss till de ele­ver som lärare bedömer ­löper störst risk att inte klara godkända betyg och som har ett omfattande behov av extra insatser, säger ­Maria Arn­eng, Stiftelsen Läxhjälpens generalsekreterare.

2016 växte ­verksamheten stort. Omsättningen gick från 7,5 till 10 miljoner kronor när 15 nya samarbetsskolor tillkom. 1 000 elever i programmet blev 1 500, de flesta elever i åttan och nian. De stöds av 500 anställda läxhjälpare, stödet är individuellt och utvecklingen rapporteras löpande.

Sedan starten 2007 har över 80 procent av de ele­ver som följt programmet uppnått godkända betyg för att studera vidare.

– 17 800 avgångselever i nian klarade inte godkända betyg förra året. Vår långsiktiga ambition är att kunna stötta alla i risk­zonen. Det är en bit dit. Men vi vet att vi har ett program som fungerar, så varför inte sikta på att applicera det på hela landet? säger Maria ­Arneng.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev