lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stora samhällsdagen

100-tals lär sig bli en superkommun

Publicerad: 18 september 2019, 11:10

”Så skapas en superkommun” leds av Dagens Samhälles Cecilia Granestrand. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Nu är vi i gång! Ett drygt hundratal tjänstemän och förtroendevalda, från Luleå i norr till Mölndal i väster, minglar och nätverkar som bäst på Dagens Samhälles seminarium ”Så skapas en superkommun” på Operaterrassen i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


– Vad jag förväntar mig? Nya tankar och idéer! Vi vill ju självklart också bli en superkommun så småningom, säger Petra Oxonius, omsorgsdirektör i Botkyrka.

Ellinor Mossberg, kommunikations- och marknadskoordinator i Vallentuna kommun, har liknande förhoppningar:

– Ja, det händer massor i Vallentuna just nu, bland annat är vi en av kandidaterna till att bli årets kvalitetskommun. Så jag är här för att få inspiration och lite nätverkande i dag.

Från Kils kommunstyrelse kommer centerpartisten Kenneth Bengtsson, som fastnade för bredden i programmet:

– Det här ska bli spännande! Jag är relativt ny i kommunpolitiken, min bakgrund har jag i näringslivet som egen företagare. Så att få möjlighet att ta del av goda exempel är min målsättning med dagen. Kil är ju en liten kommun, bara 12 000 invånare, och jag tror att vi har mycket till godo om vi lär oss av andra kommuner, säger han.

De har ett späckat dagsprogram att se fram emot. Inspirerar från scen gör bland andra Stig Henriksson, vänsterpartisten från Fagersta som styrde upp kommunens ekonomi och sänkte skatten fem gånger, och Österåkers kommunstyrelseordförande Michaela Fletcher (M), som trots Sverige lägsta skatt lyckas tillgodose medborgarnas växande behov av välfärdstjänster.

Skövdebostäders marknadschef Lina Eklund Svensson berättar hur bolaget lyckats bygga klimatsmarta, billiga hyreslägenheter utan att sänka kvaliteten.

Den som är nyfiken på vad som egentligen krävs av dagens offentliga ledare har inte mindre än två stycken garanterat insatta sådana att lyssna på: 2019 års offentliga ledare Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen, samt Gislaveds kommundirektör Malin Aronsson som knep samma titel 2018.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson ger sin syn på hur han vill att skolan ska styras i framtiden, och chefen för Nynäshamns barn- och utbildningsförvaltning Lina Axelsson Kihlblom talar om sina metoder för att lyfta skolresultaten.

Hur kommuner bäst tar tillvara medborgarnas synpunkter vet Patric Klaremo, tidigare chef för Örebro kommuns kontaktcenter och nu på konsultföretaget Millwater, specialiserat på etablering och utveckling av kommunal medborgarservice.

Från Lerums kommun, där invånarna varje år hjälper till att förvandla trista, outnyttjade platser till grönskande – och turistvänliga! – trädgårdar, kommer projektledaren Mattias Christenson.

Dessutom avslöjar förstås några av 2019 års superkommuner hemligheterna bakom sina framgångar – hur har de lyckats med ekonomin, näringslivsklimatet, skolan och omsorgen? Medverkar gör Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad (vinnare i klassen städer och stadsnära kommuner) och Gillis Hammar, biträdande stadsdirektör i Stockholm stad (vinnare i klassen storstadskommuner).

_RW_4604.JPG

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev