tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nominerade: De kan bli Årets superkommun 2023

Publicerad: 25 april 2023, 10:40

Nu presenterar DS de nominerade kommunerna.

Foto: Helena Silvertid/Mostphotos, Peter Holgersson, Peter Bohlin

Två kommuner har aldrig varit med förr – för en annan är det sjätte nomineringen. Så ser det ut när det för åttonde gången är dags att utse Årets superkommuner. I år omfattar undersökningen 144 mått fördelade över 18 kategorier. Kommunerna tävlar som vanligt i tre grupper.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerNäringslivetPolitik

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


STORSTADSKOMMUNER

Mölndal

På en sydlig spårvagnsfärd känner en utsocknes inte av att Göteborg tar slut och Mölndal tar vid. Men Mölndal är absolut sin egen stad. Det manifesterade kommunen lite extra i fjol då man firade 100 år med stadsprivilegier. Jubileet som inte undgick någon invånare löpte under den modiga parollen ”Mölndal helt 100”.

Mölndal har stor rutin som superkommunaspirant; nominerad flera gånger och tog hem titeln 2021. Grundstark kommunekonomi är ett adelsmärke och Mölndal bygger på med topprankade nyckeltal för kultur- och idrottsliv, hållbarhet i samhället, arbetsmarknad och utbildningsnivå.

En bild från Mölndals kvarnby.

Foto: Carina Andreasson/Mosthpotos

Under jubileumsåret passade Mölndal också på att passera 70 000 invånare. Landets nu 34:e största kommun växer snabbt. Utvecklingen gav Mölndal en pallplats i kategorin Årets tillväxtkommun på Fastighetsgalan.

Trots framgångarna syns en klädsam nykterhet. När man tog fram jubileumsbakelsen i en elevtävling titulerades den ”Nästan hela Mölndal bakar”.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Ställ din fråga om årsredovisningen”

Invånare: 70 109 (+ 166)

Kommunstyrelsens ordförande: Stefan Gustafsson (S)

LÄS MER: Så utser vi superkommunerna

Kungsbacka

Kungsbackas historia startar som dansk gränshandelsplats: Koningsbakkae (valfritt uttal). Som svensk ort förde man länge en helt anonym tillvaro, men från 1970-talet har det blivit bra fart.

Och Kungsbackaborna själva gillar Kungsbacka. När kommunen frågade medborgarna om de skulle rekommendera andra att bo där svarade 83 procent ja. Kommunens vision för 2030 säger: ”Varje människas potential tas tillvara och näringslivet blomstrar. Här växer du hela livet.” Medborgarundersökningen visar väl att det kan vara mer än tomma ord.

Kungsbacka når genomgående goda resultat, men en styrka ligger i klimat- och miljökategorin. Under förra året byggde kommunen upp ett system för att slippa använda dricksvatten till stadens bevattning av planteringar, träd och grönområden. I stället tar man upp vatten från Kungsbackaån. Att värna dricksvattnet är ett av de globala hållbarhetsmålen och Kungsbacka noterar att det dessutom är bra för grönskan.

Över 800 bostäder påbörjades förra året. En markant ökning och ett tecken på att Kungsbacka kommer fortsätta ta för sig.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Nu är vi i gång – Rådet för dialog för brukarrepresentanter”

Kommunen tar upp vatten från Kungsbackaån.

Foto: Carina Andreasson/Mostphotos

Invånare: 85 801 (+ 500)

Kommunstyrelsens ordförande: Lisa Andersson (M)

Härryda

Västkusttemat blir komplett med en tredje Göteborgsgranne som nominerad. Härryda – ni vet, där man gör plåster. Här är nämligen Mölnlycke största tätort. Mölnlycke AB är förstås numera ett globalt företag, med verksamhet och tillverkning i 40 länder. Så pass globalt att huvudkontoret har adress inne i Göteborg, inte i Härryda. Fabriksområdet i Mölnlycke är numera bostäder, idrotts- och eventarena, hotell med mera. Men Mölnlycke heter bolaget i alla fall!

Landvetter är en annan tätort, som också bar kommunnamnet efter 1950-talets sammanslagning med Härryda. Efter en ytterligare sammanslagning med Råda och Björketorp fick Landvetter dock ge vika för Härryda 1971. I Landvetter finns kommunens största arbetsplats: flygplatsen som förra året tog hand om 4,4 miljoner passagerare.

Förbindelser är mycket riktigt ett toppnummer för Härryda i vår rankning, tillsammans med ekonomi, skola och kultur- och fritidskategorin.

Härryda är titelförsvarare då den snabbväxande kommunen tog hem titeln i fjol efter att i flera år stadigt klättrat i Dagens Samhälles ranking.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Nya parkeringsplatser på Råda Säteri”

Invånare: 39 762 (+ 756)

Kommunstyrelsens ordförande: Per Vorberg (M)

STÄDER OCH STADSNÄRA KOMMUNER

Umeå

Umeå har sorg. Hockeystoltheten Björklöven fick nyligen stryk i sjätte semifinalen mot Djurgården och drömmen om en elitserieplats är krossad. Igen. Tröst hittar man i björkarnas stad så klart i nomineringen till Årets superkommun. Toppnumren för Västerbottens största stad är hög andel arbetsföra samt starka noteringar för kultur- och fritidslivet, skolan och invånarnas utbildningsnivå. Positionen som universitetsstad med landets femte största universitet slår tydligt igenom. Men Umeå har också profilerat sig som idrottsstad – flera gånger utnämnd som Sveriges bästa – och kulturstad, Europas kulturhuvudstad 2014.

Järnvägstorget Umeå.

Foto: MICHAEL ERHARDSSON/Mostphotos

Under 1700-talet brände och plundrade ryska trupper Umeå åtskilliga gånger. Umeborna räds ändå inte östliga förbindelser utan har nyligen startat färjelinje till grannen Vasa på andra sidan Kvarken.

Umemålet är om inte vackert så i dag ändå populariserat genom humorgruppen Klungans framgångar med bland annat radiosuccén ”Mammas nya kille”.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Tack för en strålande rallyvecka”

Invånare:132 235 (+ 1 238)

Kommunstyrelsens ordförande: Hans Lindberg (S)

Jönköping

Fjolårsvinnaren Jönköping är nominerad i år igen. Tändstickskommunen som slutat göra tändstickor har en viktig styrka i sin ymniga arbetsmarknad. Husqvarna är största privata arbetsgivare med 1 925 anställda. I tätorten Huskvarna bor cirka 24 000 invånare, en tredjedel så många som i själva Jönköpings stad. Till Jönköping hör även polkagrisparadiset Gränna, trots att orten ligger på andra sidan Vättern och nära Ödeshög, Tranås och Aneby.

Namnet Vättern är fornsvenskt och fyndigt – betyder vatten. Den långsmala och djupa sjön är känd som nyckfull och lättrörlig bland båtfolk, höga vågor kan bildas snabbt. Ångaren Per Brahe förlisning en novembernatt 1918 med troll-konstnären John Bauer och hans familj ombord är det mest omtalade exemplet.

Förra årets superkommuneJönköping vid prisutdelningen i Visby. På bilden: Mona Forsberg (S), Ann-Marie Nilsson (C), Johan Fritz stadsdirektör och Peter Jutterström (M).

Foto: Peter Holgersson

Men den vackra sjön är förstås en jätteresurs för Jönköpings attraktivitet och ett stort arbete pågår med att ta fram en vision för Vätterns strand för att bättre ta till vara och utveckla det långa strandområdet.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Stort intresse för att utveckla Hamnpiren i Jönköping”

Invånare: 145 114 (+ 1 535)

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Marie Nilsson (C)

Karlstad

Värmlandsmetropolen Karlstad har sitt starkaste kort i kommunens attraktivitet. Hit flyttar man in. Inte ut. 96 procent av invånarna tycker att Karlstad är mycket bra eller ganska bra som plats att leva på. Kommunens egen mätning, men det låter onekligen bra. 89 procent tycker att kulturlivet är bra. Bara Skellefteå bland de kommuner som gjort sådana undersökningar har visat högre siffror, och Skelleftebor är en erkänt hemmakär art.

Att det kostar att ligga i framkant visar Karlstads prioritering i år: man har beslutat om utträde ur Sveriges Ekokommuner för att i stället satsa på nätverket Klimatkommunerna.

Självförtroendet i Karlstad är annars så gott att man på kommunens hemsida vågar presentera magnifik läsning under vinjetten ”Katastrofer och orostider”. Här finns allt om till exempel 1950-talets Karlstadspyroman och om branden 1865 som ställde 5 000 Karlstadbor bostadslösa. Vad visste egentligen bagarmästare Ericson om gnistan vid råtthålet?

Annars brukar Karlstad förknippas mer med trevligheter, här anses vara ovanligt solsäkert. Men själva Sola i Karlstad är inte den kära himlakroppen utan en osedvanligt trevlig servitris på 1700-talet som står staty utanför Stadshotellet intill Klarälven.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Nu sopar vi fram våren”

Invånare: 96 466 (+ 1 058)

Kommunstyrelsens ordförande: Linda Larsson (S)

LÄS MER: De är Årets superkommuner 2022

SMÅSTADS- OCH LANDSBYGDSKOMMUNER

Varberg

Kustpärlan Varberg är dominanten i superkommunkategorin. Femte gången man nomineras, två gånger har Varberg kammat hem titeln. Arbetsmarknaden, attraktiviteten, rik kultur- och fritidsverksamhet och god samhällsutveckling är faktorerna som stadigt placerar Varberg i toppskiktet. Däremot tappar kommunen position i Agenda 2030-målet för klimat och miljö där utsläpp väger tyngst.

Havet är älskat i Varberg och det vill man ha mer av. Just nu byggs den nya delen av Farehamnen ut, för att kunna bygga en helt havsnära stad i det gamla hamnområdet nära centrum. Ett hinder med överklagad detaljplan övervanns under förra året – så nu ska det bli 2 500 nya bostäder.

I Varberg får man inte nog av havet.

Foto: HELENA SILVERTID/Mostphotos

Under året har man flyttat 240 000 kubikmeter stenmassor från tunnelprojektet – där tre kilometer tågsträcka grävs ner under staden och öppnar ytor för bebyggelse på marken i stället – ut till nya hamnbygget. Win-win!

Varberg är en känd kurort, kallbadhuset från 1903 ute på pålar i vattnet är juvelen. Fram till 1983 hade man kommunala Kurortsstyrelsen, och därefter kommunala stiftelsen Sol och Bad. Numera är badhuset i privat regi.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Första spadtaget för ny gruppbostad inom funktionsstöd”

Invånare: 67 800 (+ 1 142)

Kommunstyrelsens ordförande: Ann-Charlotte Stenkil (M)

Lidköping

Vattnet! Livet! Drivet!

Det här är fjolårets superkommun Lidköpings tre kärnvärden, den känsla och bild av Lidköping som kommunen vill ska avspegla sig i all kommunikation. Det läser vi i texter om kommunens platsvarumärke: Lidköping vid Vänern. Så vill Lidköping gärna benämnas så ofta som möjligt, för om det är något den andra större kommunen som heter så gott som likadant inte har – så är det Vänern!

Ambitionen att växa är stor, 45 000 invånare till 2030 är målet. Så nog är det ett litet bakslag att kommunen inte gör det. Lidköping tappade invånare 2022. Bara tre stycken. Men ändå.

Lidköping.

Foto: Jagen51/Mostphotos

Kommunen ger sig inte, bostadsplaner tas fram i rask takt. En styrka om man har utvecklingsplaner är att man har kapital. Det har Lidköping mer än de flesta! Efter försäljning av aktier i Gullspångs Kraft på 1990-talet förvaltar kommunen en stor förmögenhet. 3,3 miljarder kronor är marknadsvärdet på värdepapperen, som trots en värdeminskning på 379 miljoner förra året när börsen dök totalt sett vuxit i värde med 1 miljard.

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Beslutet: skolan kvar”

Invånare:40 457 (- 3)

Kommunstyrelsens ordförande: Ulrika Gartman Blom (M)

Skövde

Skövde spelar på många strängar: industristad, militärstad, högskolestad och numera spelutvecklingsstad. Över 500 studenter läser dataspelsutveckling på högskolan och 700 personer är verksamma i spelbranschen i Skövde. Efter Stockholm är man största spelstad i landet. Världssuccéer som Valheim, V Rising och Goat Simulator har tagits fram här. Med oklar inspiration från vardagslivet i kommunen vaknar i V Rising en försvagad vampyr upp efter århundraden av tung sömn och behöver då snabbt mat och dryck i mängder.

I oktober håller Skövde Swedish Game Conference, där hela den svenska dataspelsbranschen möts.

I superkommuntermer är det också arbetsmarknaden och demografin som för Skövde upp på höga höjder. Här är befolkningen i hög grad arbetsför och tjänar sina pengar i egna kommunen. Det har lett till tre nomineringar tidigare, men ännu inte till titeln. Kanske är det dags i år?

Är det dags för Skövde att vinna i år?

Foto: Thorre/Mostphotos

Senaste nyhet på kommunens webbplats: ”Skövde kommuns landsbygdspott”

Invånare: 57 463 (+ 447)

Kommunstyrelsens ordförande: Theres Sahlström (M)

LÄS MER: Årets raket satsar på inflyttning och effektivitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev